FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: javno dostupni osjetljivi podaci tisuća građana

SARAJEVO, 21. rujna 2011.(Hina) - Osjetljivi osobni podaci tisuća građana Bosne i Hercegovine javno su dostupni na internetskim stranicama brojnih organizacija i državnih agencija koje ih prikupljaju i potom objavljuju bez obzira na činjenicu što to otvara mogućnost krađe identiteta i brojnih zloporaba, prenose u srijedu banjalučke "Nezavisne novine".

Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH ranije je upozorila kako brojne institucije potpuno neovlašteno prikupljaju osobne podatke građana poput matičnog broja te traže presliku ososbnih dokumenata iako na to nemaju pravo.

Agencija je intervenirala u slučaju objavljivanja podataka političara koji su se kandidirali na izborima i koji su morali dostaviti iscrpne osobne kao i podatke o imovinskom stanju Izbornom povjerenstvu BiH. To je pak povjerenstvo takve podatke objavilo na svojim internetskim stranicama sukladno odredbama izbornog zakona no u Agenciji su ocijenili kako se time krši pravo na tajnost nekih osobnih podataka pa su informacije o njima naknadno "zacrnjene".

Bez stvarnog razloga tako je svima dostupno dvije tisuće i 700 matičnih brojeva osoba koje su ostvarile pravo na neku vrstu naknade iz proračuna a čija imena je na svojim internetskim stranicama objavilo Ministarstvo obrane BiH.

Sveučilište u Sarajevu je pak učinilo dostupnim adrese i matične brojeve studenata kojima su odobrene stupendije. Petar Kovačević, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH kategoričan je u ocjeni da podaci poput matičnog broja ne smiju biti javno dostupni.

"To može dovesti do krađe identiteta i to je kršenje zakona", kazao je Kovačević najavljujući kako će se uskoro početi s kažnjavanjem onih koji neovlašteno otkriju prikupljaju ili otkrivaju podatke građana.

Sukladno zakonu o zaštiti podataka, u takvim slučajevima mogu biti izrečene kazne u rasponu od 100 konvertibilnih maraka (50 eura) za neposrednog izvršitelja dok čak 100 tisuća KM (50 tisuća eura) za institucije odgovorne za takve propuste.

Adnan Imerović, direktor Tuzlanske pivovare, potvrdio je kako je i sam otkrio da su njegovi osobni podaci koji uključuju jedinstveni matični broj, ime oca i slično svima postali dostupni preko internetske stranice Gospodarske komore Tuzlanske županije koja je objavila kontakt informacije svih članova uprave pivovare.

Kazao je kako je tražeći pojašnjenje dobio samo zbunjujuće odgovore pa nije na čisto može li i koga uopće tužiti. "Pravnici kažu da matični broj može biti smatran osobnim podatkom ali i da ne mora. Sve je vrlo nejasno", kazao je Imerović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙