FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Riju prosvjed protiv vjerske netolerancije

RIO DE JANEIRO, 18. rujna 2011. (Hina/AFP) - Gotovo 200.000 osoba prosvjedovalo je u nedjelju protiv "vjerske netolerancije" na plaži Copacabana u Rio de Janeiru, na inicijativu zajednice afro-brazilskih vjerskih kultova koji smatraju da je u zemlji prevelik utjecaj kršćanskih evangelista.

"Organizatori procjenjuju da je bilo 180.000 sudionika marša za vjerske slobode", izjavio je glasnogovornik organizatora dok policija nije iznijela nikakve podatke.

Prosvjed su u tradicionalnoj odjeći svoje vjeroispovijesti predvodili afro-brazilski vjerski dužnosnici, čija religija ima korijene u 16. stoljeću, a temelji se na mješavini afričkih vjerovanja, kršćanstva i spiritizma.

Na konferenciji za tisak prije prosvjeda podsjetili su na važnost tog pokreta "ključnog za demokraciju". "Naš pokret nije vjerski, ne zalaže se za nikakvo vjerovanje nego za pravo na poštivanje. Vjerska netolerancija otvara vrata fašizmu", kazao je Ivanir dos Santos, organizator prosvjeda.

Prema mišljenju organizatora, pristaše raznih kultova afričkog podrijetla, poput Candomblea i Umbande, u Brazilu su pod sve većim pritiskom kršćanskih evangelista koji ih žele preobratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙