FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spriječen napad na autora Muhamedove karikature

OSLO, 17. rujna 2011. (Hina/AFP) - Norveška policija je uhitila osobu koja je pripremala napad na danskog karikaturista Kurta Westergaarda, autora najslavnije karikature proroka Muhameda, pisao je u subotu jedan norveški list.

Westergaard (76) je početkom tijekom tjedna rekao da je na traženje službi sigurnosti skratio boravak u Norveškoj gdje je trebao sudjelovati na prezentaciji knjige u Oslu. Dnevni list Dagbladet je izvijestio da je jedan tridesetogodišnji norveški državljanin u utorak uhićen jer je pripremao napad na karikaturista, koji je na meti islamista nakon objave sporne karikature.

Westergaard je trebao biti ubijen u Kući književnosti u Oslu, dodaje Dagbladet. Glasnogovornik norveške obavještajne službe PST-a nije mogao potvrditi uhićenje osumnjičenoga.

Westergaarda su već pokušali ubiti i primio je nekoliko prijetnji smrću nakon što je nacrtao Muhameda glave omotane turbanom u obliku bombe s upaljanim fitiljem što je 2005. objavio list Jyllands-Posten.

"Rečeno mi je da se odmah vratim kući, a službena verzija je bila da imam probleme sa srcem", rekao je na norveškom radiju NRK u utorak. Objasnio je da se radilo o odluci norveških i danskih obavještajnih službi.

Westergaarda neprestano prate čuvari, a u njegovoj ga je kući sjekirom 1. siječnja 2010. pokušao ubiti jedan mladi Somalac koji je osuđen na 10 godina zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙