FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanska vlada mirna nakon otvaranja granica

BEOGRAD, 16. rujna 2011. (Hina) - Nakon što je kosovska vlada u petak započela akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, srbijanska vlada pozvala je stanovnike sjevernog Kosova da ostanu mirni i ne nasjedaju na provokacije, dok u reakcijama iz redova oporbe preovladavaju optužbe na račun vlasti za najnovija događanja.

Glasnogovornik srbijanske vlade Milivoje Mihajlović izjavio je kako vlada prati i u potpunosti nadzire stanje na sjeveru Kosova i da je ono mirno.

"Srbijanska vlada poziva građane na sjeveru Kosova da ostanu mirni i da ne nasjedaju na provokacije", poručio je Mihajlović.

U izjavi koju prenose beogradski mediji srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako nazočnost kosovskih carinika na graničnim prijelazima, koje srbija označava "administrativnim prijelazima", predstavlja zloporabu dogovora o prihvaćanju carinskog pečata.

To što carinik mora helikopterom dolaziti na svoje radno mjesto, kako je rekao, podsjeća na bajku i to ne može opstati u stvarnome životu. Srbijanski ministar istaknuo je kako je stanje napeto te da je Srbija "životno zainteresirana za očuvanje mira i rješavanje svih pitanja dijalogom".

Vodeća srbijanska oporbena Srpska napredna stranka Tomislava Nikolića (SNS) oglasila se priopćenjem u kojemu tvrdi kako su "kosovski Albanci, Eulex i KFOR protupravno zauzeli" prijelaze Jarinje i Brnjak, a politiku srbijanske vlade naziva "pogrešnom i besmislenom", a njezin rezultat "katastrofalnim po Srbe i srpsku državu".

Ta stranka zatražila je od srbijanske vlade da sazove hitnu sjednicu parlamenta na kojoj bi se glasovalo o povjerenju vladi.

Članovi također oporbenih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije u petak su otišli na sjever Kosova pri čemu su na Kosovo ušli odvojeno, spoednim putevima, pošto su vraćeni pri pokušaju da uđu preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Optužujući aktualnu vlast u Beogradu kako je odgovorna za događanja na sjeveru Kosova, prestavnici tih dviju stranaka najavili su ostanak Kosovu kako bi dali potporu Srbima koji se protive dolasku kosovskih carinika i pripadnika policije.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi ranije danas izjavio je kako su kosovski carinici i policajci, zajedno s pripadnicima pravosudne misije UN-a (EULEX), raspoređeni u petak ujutro na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova.

Rexhepi je kazao da je operacija izvedena nešto prije osam sati i da su službenici kosovske carine i policije prebačeni, zajedno s pripadnicima EULEX-a, na granične prijelaze Jarinje i Brnjak helikopterima iz obližnje baze KFOR-a kod Leposavića. EULEX će, izjavio je Rexhepi, vršiti operativni dio poslova na prijelazima, a kosovski službenici će imati tehničku ulogu. Po riječima Rexhepija, raspoređivanje je proteklo bez problema.

Lokalni Srbi na petak, kao i sami petak provode na barikadama koje su postavili, izražavajući miran prosvjed protiv najavljene uspostave kosovske carine i policije na prijelazima na granici sa Srbijom. U Kosovskoj Mitrovici održani su prosvjedi, a ceste su, kako izvješćuju mediji, blokirane na nekoliko mjesta u sjevernokosovskim općinama Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen posjetio je u četvrtak Kosovo i najavio kako će snage KFOR-a intervenirati bude li potrebno u očuvanju reda i mira na Kosovu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙