FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasmussen poziva na smanjenje napetosti na Kosovu

PRIŠTINA, 15. rujna 2011. (Hina) - Međunarodna zaštitna postrojba KFOR na Kosovu reagirat će ako na sjeveru Kosova budu ugroženi sigurnost i mir, najavio je u četvrtak u Prištini glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, pozivajući i albansku i srbijansku stranu na dijalog i smanjivanje napetosti.

"KFOR ima mandat da osigura mir na cijelome Kosovu", izjavio je Thaci nakon razgovora s predsjednikom kosovske vlade Hashimom Thacijem u Prištini.

Rasmussen je pozdravio dijalog Srbije i Kosova te pozvao političare na objema stranama da izbjegavaju jednostrane korake.

"Reći ću vrlo jasno, nema povratka na staro. NATO-u je bilo potrebno 12 godina za uspostavu stabilnosti i sigurnosti i nećemo dopustiti da se poništi taj uspjeh", poručio je glavni tajnik NATO-a.

Rasmussen je posjetio Prištinu nekoliko sati prije nego što će, kako je najavljeno, KFOR obustaviti kontrolu nad dvama graničnim prijelazima između Kosova i Srbije.

U petak ujutro ta bi dva prijelaza trebali početi nadzirati mješoviti timovi europske pravosudne misije EULEX-a te kosovske policije i carinika.

Srbija i Srbi na sjeveru Kosova žestoko se protive tome planu.

Rasmussen nije govorio o pojedinostima onoga što bi se trebalo dogoditi u petak, ali je poručio da je NATO spreman na odgovarajuću reakciju u slučaju incidenata.

"Snage KFOR-a imaju zadaću djelovati u samoobrani, a moraju djelovati i ako je to potrebno kako bi očuvale sigurnost", rekao je Rasmussen.

Predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci ponovio je istom prigodom da će u petak Kosovo razmjestiti policiju i carinike na prijelaze prema Srbiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙