FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron i Sarkozy u "povijesnom" posjetu Libiji

TRIPOLI, 15. rujna 2011. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron stigli su u četvrtak u "povijesni" posjet Libiji, sedam mjeseci nakon izbijanja pobune protiv režima Moamera Gadafija koji je u bijegu, no njegove snage još pružaju otpor u gradu Sirtu.

Francuski predsjednik stigao je u Tripoli u pratnji svog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea i pridružio se britanskom premijeru Cameronu koji je nešto ranije stigao u pratnji svog šefa diplomacije Williama Haguea.

Službeni Pariz je posjet Sarkozyja i Camerona nazvao "povijesnim". Francuska je bila prva zemlja koja je službeno priznala libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), a zatim je to učinio i London.

Sarkozyja Libijci drže junakom i on bi trebao održati govor na Trgu slobode, piše agencija AFP.

Downing Street u Londonu priopćenjem je potvrdio da je Cameron stigao u Tripoli i najavio da će ondje razgovarati s čelnicima NTC-a Mustafom Abdelom Džalilom i Mahmudom Džibrilom.

Cameron treba "objaviti program britanske pomoći kojim će poduprijeti tranziciju prema slobodnoj, demokratskoj i otvorenoj Libiji", navodi Downing Street.

Mjere sigurnosti u Tripoliju snažno su pojačane zbog posjeta dvojice europskih visokih dužnosnika koji trebaju obići bolnicu i obratiti se novinarima, a planiran je i odlazak u Bengazi, grad ishodište pobune.

Pariz i London predvodili su operaciju NATO-a protiv Gadafija koji je u bijegu od pada njegova glavnog stožera u Tripoliju 23. kolovoza, no koji nastavlja slati ratoborne poruke putem kanala u Siriji.

"NTC neće moći proglasiti zemlju oslobođenom sve dok Gadafi ne bude uhvaćen", rekao je podtajnik američkog State Departmenta za Bliski istok Jeffrey Feltman, ali i dodao da je Gadafi "politički mrtav".

Agencija AFP prenosi, pozivajući se na svoju dopisnicu, da su velike snage NTC-a krenule prema gradu Sirtu, 360 kilometara istočno od Tripoliju, u kojem progadafijeve snage još pružaju otpor.

Gadafi je u srijedu navečer optužio NATO za "terorizam i neopisivo razaranje Sirta", u poruci objavljenoj putem televizijske postaje Arai iz Sirije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙