FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze porasle, Grčka ostaje u eurozoni

LONDON, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući predanosti Francuske i Njemačke da zadrže Grčku u eurozoni, no cijena dionice UBS-a oštro je pala nakon što je ta švicarska banka izvijestila da je otkrila golemi gubitak.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,8 posto, na 920 bodova, nakon što je jučer porastao 1,4 posto.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 1,1 posto.

Ulagače je ohrabrila jučerašnja poruka lidera Njemačke i Francuske da će učiniti sve što je potrebno kako bi Grčka ostala u eurozoni. Pozitivno je na tržište utjecala i vijest o mogućnosti izdavanja zajedničkih obveznica eurozone.

„Njemačka i Francuska čvrsto su poručile da će nastojati zadržati Grčku u eurozoni. No, Grčka se još nije izvukla iz poteškoća i mora provesti reforme, stoga i dalje postoji rizik od njezinog bankrota“, kaže Andrea Williams, portfelj menadžerica u fondu Royal London Asset Management.

U fokusu ulagača jutros je i dionica UBS-a, čija je cijena potonula više od 7 posto, nakon što je ta švicarska banka izvijestila da je otkrila gubitak u trgovanju odjela za investicijsko bankarstvo od oko 2 milijarde eura, te upozorila da bi u tekućem tromjesečju mogla zabilježiti gubitak.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 1,8 posto, na 8.668 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙