FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Obilježena 18. obljetnica ubojstva 41 Hrvata u Uzdolu

SARAJEVO, 14. rujna 2011.(Hina) - U hercegovačkom selu Uzdol kod Rame u srijedu je obilježena osamnaesta obljetnica stradanja četrdeset i jedne osobe hrvatske nacionalnosti koje su u rujnu 1993. godine ubili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine.

Koncelebriranu misu zadušnicu predvodio je vojni ordinarij u Hrvatskoj monsinjor Juraj Jezerinac koji je u propovijedi kazao kako je važno čuvati uspomenu na mjesta poput Uzdola kao i na sve koji su tamo nedužni stradali.

Jezerinac je kazao kako je žalosno to da dosadašnja politika nije donijela stvarni mir mjestima poput Uzdola jer nije osigurala procesuiranje odgovornih za zločine niti je poduzela napore kako bi se ostvario održivi povratak brojnih protjeranih.

Četrnaestog rujna 1993. Prozorski bataljun iz sastava Armije BiH upao je u Uzdol ubivši pri tom 29 civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Najstarija žrtva imala je 87, a najmlađa tek deset godina.

Za zločine počinjene u Uzdolu do sada nitko nije osuđen, a Međunarodni kazneni sud za ratne zločine (ICTY) oslobodio je optužbi za počinjeni masakr tadašnjeg zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙