FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Loša prognoza potražnje i očekivano povećanje ponude pritisnuli cijene nafte

LONDON, 14. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je u srijedu pod pritiskom loše prognoze potražnje i očekivanja povećane ponude iz Sjevernog mora i Libije.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 15 centi na 111,74 dolara. Na američkom tržištu bila je u minusu jedan dolar i iznosila 89,21 dolara.

Izvedba nafte bila je slabija od dionica, koje su inače osjetljive na rizik, ali im je potporu pružio šef Europske komisije najavom da će uskoro predstaviti mogućnosti za izdavanje zajedničkih obveznica eurozone, za koje se ulagači nadaju da će pomoći olakšati dužničku krizu.

Tržišta nafte pritišće pak procjena Međunarodne agencija za energiju (IEA) u utorak da će svjetska potrošnja nafte ove i iduće godine rasti sporije nego što se očekivalo jer tempo globalnog gospodarskog rasta slabi.

"Ljudi su pesimisti vezano za gospodarstvo, a prognoza IEA pokazuje usporavanje potražnje", kazao je Christophe Barret, analitičar iz banke Credit Agricole Corporate and Investment Bank.

Na slabost globalnog gospodarstva ukazuje i podatak da je broj nezaposlenih Britanaca zabilježio najveći rast u dvije godine, pokazali su u srijedu objavljeni podaci.

Visoke maloprodajne cijene zakočile su američku potrošnju benzina i odvratile vozače od cesta, zbog čega je netom završena sezona vožnje bila najslabija po potražnji za benzinm od 2009., objavio je u utorak MasterCard.

Analtičari očekuju i povećanje ponude nafte iz Sjevernog mora, nakon ovomjesečnog zastoja proizvodnje, a cijene je pritisnuo i neočekivano brzi oporavak opskrbe iz Libije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 108,42 dolara, što znači da je bila 56 centi viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙