FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi eurozone i strah za gospodarski rast pritisnuli cijene nafte

LONDON, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima pod pritiskom zabrinutosti zbog dužničkih problema u eurozoni i prognoza usporavanja globalnog rasta.

Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je 68 centi, na 109,92 dolara za barel nakon što je u srijedu dosegnula najvišu razinu na zatvaranju od 3. kolovoza. Na američkom tržištu spustila se za 71 cent, na 86,87 dolara.

Obujam trgovanja na oba tržišta bio je umjeren.

"Povjerenje je vrlo krhko", izjavio je Mark Thomas iz tvrtke Marex Financial.

"Samo je pitanje vremena kada će ponovno doći do izražaja sukobi oko eura i to će ponovno pritisnuti tržište, osim tržišta zlata“.

Dužničke nevolje u eurozoni i dalje pritišću tržišta a raspoloženje ulagača dodatno je pokvarila banka Morgan Stanley, snizivši prognozu globalnog rasta zbog, između ostalog, "nedavnih političkih grešaka" u Sjedinjenim Državama i Europi i mogućnosti daljnjeg fiskalnog stezanja u 2012. Banka je također kazala da je globalno gospodarstvo "opasno blizu recesije“.

Nafta se našla pod pritiskom i zbog jačeg dolara, koji je u četvrtak ojačao za čak 0,4 posto u odnosu na košaricu valuta.

Ulagači će tijekom dana pratiti i objavu podataka o američkoj nezaposlenosti, prodaji nekretnina i regionalnoj proizvodnji.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,88 dolara, što znači da je bila 1,46 dolara viša nego dan ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙