FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pankretić potpisao sporazum o uređenju cesta u Netretiću

NETRETIĆ, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić i načelnik općine Netretić Ivica Gračan potpisali su danas sporazum o sufinanciranju sanacije cesta u toj općini.

Ministarstvo će osigurati 225.000 kuna a općina Netretić još toliko da bi se uredile ceste u dva naselja, Gašparci i Dubrovci.

Pankretić je podsjetio kako je Vlada prošlog tjedna odobrila da se s Europskom investicijskom bankom i Razvojnom bankom Vijeća Europe osiguraju kreditna sredstva od 150 milijuna eura za projekte financiranja vodno-komunalne infrastrukture, za koje općine ili gradovi moraju osigurati oko dvadeset posto vlastitih sredstava, a općine poput netretičke to ne mogu same.

Zbog skore dostupnosti strukturnih fondova EU-a važno je da se sustavno i na vrijeme osiguraju sredstva za izradu projekata, a da bi ilustrirao o koliko je novaca riječ Pankretić je iznio podatak kako je samo vodnom gospodarstvu u ovoj godini osigurano tri milijarde kuna.

Godišnje investicije u vodnom gospodarstvu bit će ubuduće i veće kako bi se ispunile direktive EU iz poglavlja 27. Za Direktivu za pitku vodu treba do 2018. godine osigurati 11 milijardi kuna, kako bi svako domaćinstvo imalo vodu iz vodovoda, a za Direktivu o komunalnim vodama daljnjih 24 milijardi kuna, kako bi do 2023. svako naselje s više od dvije tisuće stanovnika imalo kanalizaciju s biološko-kemijskim pročistačem otpadnih voda, kazao je Pankretić.

Načelnik Gračan upozorio je da se trend iseljavanja stanovništva nastavlja tako da je broj žitelja općine u zadnjih deset godina s 5.500 pao na 2.800 stanovnika. Najavio je da uskoro kreće realizacija projekta gradnje 25 obiteljskih kuća za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova.

Također je važno što će ove godine biti otvoren čvor Novigrad na autocesti Zagreb – Rijeka, te završena izgradnja pogona za proizvodnju biodiesela, kazao je Gračan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙