FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom smanjenja rejtinga francuskim bankama

LONDON, 14. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor jer je agencija Moody's smanjila rejtinge francuskim bankama Societe Generale i Credit Agricole.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,6 posto, na 895 bodova, nakon što je jučer ojačao 1,1 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,5 posto.

Zbog izloženosti grčkim i dugovima drugih prezaduženih članica eurozone, Moody's je jutros smanjio rejtinge Societe Generaleu i Credit Agricoleu, pa su cijene dionica tih dviju banaka pale.

Tržište je pod pritiskom i zbog toga što je splasnula nada ulagača da će Kina kupovati talijanske obveznice, nakon što je kineski premijer Wen Jiabao kazao da je Kina spremna ulagati u Europu, ali da bi bogate države trebale pokazati da su ozbiljne u suzbijanju dužničke krize.

„Nedostatak vodstva u vezi dužničke krize doista zabrinjava tržište. Budno se prati situacija u Njemačkoj, s obzirom na tamošnje podjele po pitanju kako riješiti dužničku krizu u eurozoni“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros pao 1,1 posto, na 8.518 bodova, najnižu razinu od travnja 2009. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙