FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Fuchs otvorio šibenski srednjoškolski centar

ŠIBENIK, 12. rujna 2011. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs otvorio je danas tehničko-obrtnički srednjoškolski centar u Šibeniku, u gradnju kojega je uložen 71 milijun kuna.

Gradnja novoga srednjoškolskog centra počela je 2007. i stajala ukupno 71 milijun kuna, a na temelju zajedničkog sporazuma u njoj su sudjelovali ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s 55,5 posto, Šibensko-kninska županija s 41 posto i grad Šibenik s 3,5 posto ulaganja.

U srednjoškolskom centru, u kojem je nastava počela danas, kao i u svim ostalim dalmatinskim školama, upisano je više od 1050 učenika kojima će nastavu, po najvišim pedagoškim standardima, držati 120 profesora.

Novi srednjoškolski centar, kazao je ministar Fuchs, jako je bitan i za gospodarstvo, u prvom redu za malo i srednje poduzetništvo, jer mlade ljude treba školovati kako bi mogli odgovoriti gospodarskim izazovima te ih pripremiti za poslovanje po pravilima Europske unije.

U ministarstvu se ukidaju zastarjeli obrazovni programi, a uvode novi, moderni, poručio je ministar. Zato treba osluškivati i pratiti što traži tržište rada te takve programe nuditi mladima kako bi se mogli i i zaposliti.

U zadnje dvije godine, kazao je ministar, država je u 58 školskih objekata uložila više od 600 milijuna kuna. Šibenska investicija, naglasio je, jedna je od većih u Hrvatskoj, no ona ne bi bila moguća bez dobre suradnje ministarstva s lokalnim vlastima.

Komentirajući odgodu početka nastave u primorskim županijama, ministar Fuchs je kazao kako mu nije jasno zašto se to nije činilo i prije. Treba, naveo je, omogućiti županijama da, ovisno o prilikama na svom području, budu dovoljno odgovorne i kreativne u postavljanju kalendara, poštujući brojne čimbenike - od turističke sezone, vremenskih prilika, do potreba učenika i roditelja. Donošenjem pravilnika koji je to omogućio, kazao je, svi su vrlo zadovoljni, od prosvjetnih djelatnika do roditelja.

Novinari su ministra pitali i za problem učenika srednjih škola iz Promine i Oklaja koji zbog neredovitih ili nepostojećih autobusnih veza ne mogu doći do svojih škola.

Svi učenici osnovnih škola imaju "pokriven" prijevoz, kazao je Fuchs, no prijevoz srednjoškolaca i studenata je u ovlasti lokalnih vlasti.

Ministar nije znao točno reći kako to rješava Šibensko-kninska županija, no, kazao je, uvjeren je da će se to pitanje riješiti.

Župan Goran Pauk je, govoreći o kapitalnoj investiciji u šibenski srednjoškolski centar, još jednom podsjetio da država trenutačno ulaže više od 600 milijuna kuna u županijsku infrastrukturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙