FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović na Pomorskom fakultetu u Rijeci

RIJEKA, 12. rujna 2011. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović danas je na na Pomorskom fakultetu u Rijeci svečano otkrio spomen-ploču admiralima koji su diplomirali na Carsko-kraljevskoj Vojno-pomorskoj akademiji u Rijeci od 1866. do 1914., a na prigodnoj svečanosti označena je i 20. obljetnica imenovanja admirala Svete Letice prvim zapovjednikom novoustrojene Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Predsjednik Josipović istaknuo je da Hrvatska jest i da će ostati pomorska zemlja. Rekao je da povijest govori o tome da se morem koristila za napredak, ali i o tome da su na moru bili veliki hrvatski junaci koji su od davnih vremena do Domovinskog rata za svoj hrvatski narod izvojevali velike pobjede i donijeli mu slobodu.

Ovo je prilika da razmislimo i o budućnosti, rekao je Josipović, naglasivši da more nismo još dovoljno iskoristili te da će možda najvažniji europski prometni koridor ići preko Rijeke, koja ima veliku pomorsku i prometnu perspektivu.

Prisjetivši se pomorske tradicije u vlastitoj obitelji, Josipović je još rekao da se bez znanja i visokog obrazovanja ni u kojoj djelatnosti ne može napredovati te da se riječko sveučilište razvija velikim i lijepim koracima. Mladim naraštajima studenata pomorskog fakulteta poželio je da „poput slavnih predaka uđu u povijest“.

Izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić istaknuo je da je riječki pomorski fakultet jedna od vodećih znanstveno-istraživačkih i visokoškolskih obrazovnih ustanova u pomorstvu i u Hrvatskoj i na Mediteranu. Podsjetio je da je na današnji dan prije 20 godina predsjednik Republike Hrvatske za zapovjednika HRM-a imenovao tadašnjeg admirala flote Svetu Leticu Barbu, istaknuvši da je Domovinski rat bio istinski iskaz junaštva, domoljublja i žudnje za slobodom.

Nakon svečanosti predsjednik Josipović otvorio je navigacijski laboratorij GNSS za proučavanje učinaka "svemirskog vremena", prvi takav laboratorij u Hrvatskoj, a uzvanici su posjetili izložbu tiskovina koje su se upotrebljavale u obrazovanju kadrova Carsko-kraljevske Vojno- pomorske akademije u Rijeci od 1866. Do 1914.

Današnji Pomorski fakultet u Rijeci počinje djelovati 1866. kad je u zgradi riječke bolnice počela s radom austrougarska Vojno-pomorska akademija, koja je od 1889. djelovala kao Carko-kraljevska Vojno-pomorska akademija. Akademija prestaje s radom u Rijeci 1914., kad se seli u Beč.

Po podatcima s Pomorskog fakulteta, Vojno-pomorsku akademiju u Rijeci završili su među ostalima hrvatski admiral Maksimilijan Njegovan (1858.-1930.) te jedan od najpoznatijih časnika austrougarske mornarice i prvi zapovjednik mornarice Države Slovenaca, Hrvata i Srba hrvatski admiral Janko pl. Vuković Podkapelski (1871.-1918.).

Na Vojno-pomorskoj akademiji kao suradnik je djelovao svjetski poznati fizičar Ernst Mach, koji je s profesorom na akademiji Peterom Salcherom i direktorom Visoke riječke komercijalne škole Šandorom Rieglerom istraživao nadzvučne brzine i teoriju proboja zvučnog zida.

Predsjednik Josipović danas boravi u Rijeci. Nakon svečanosti na pomorskom fakultetu razgledat će bazene na Kantridi, a na Korzu će se na kavi družiti s građanima.

(Hina) xhsup yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙