FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija u više je navrata kontaktiralo libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu vezano za informacije o navodnom uhićenju određenog broja hrvatskih državljana u Libiji, koji su se navodno borili u vojnim postrojbama režima Muamera Gadafija, ali su predstavnici misije izjavili da ne raspolažu službenim informacijama da među zarobljenim strancima ima Hrvata, doznaje Hina u ponedjeljak u MVPEI-u.

"MVPEI je zatražio od libijske diplomatske misije u Zagrebu, a isto tako i od Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC), provjeru informacija o navodnom uhićenju određenog broja hrvatskih državljana u Libiji. U svim dosadašnjim kontaktima predstavnici libijske diplomatske misije istaknuli su kako ne raspolažu službenim informacijama da među zarobljenim strancima ima hrvatskih državljana. U ICRC-u su također istaknuli da ne raspolažu informacijama da među zarobljenima ima hrvatskih državljana", navodi MVPEI.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je u ponedjeljak želju da se u prigodi "dugoočekivana" posjeta Davida Camerona, prvog posjeta jednog britanskog premijera nakon 2006., "razgovara o svim aspektima" rusko-britanskih odnosa. "Nadam se da će ovaj posjet biti produktivan i da će obuhvatiti sve aspekte rusko-britanskih odnosa, kako na bilateralnoj razini, tako i na međunarodnom planu", rekao je Medvedev uoči susreta s britanskim premijerom. "Ovaj posjet odavno očekujemo, budući da susreta s britanskim premijerom na ovoj razini nije bilo već dugi niz godina", dodao je. Britansko-ruske veze su prilično zategnute nakon ubojstva bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka 2006. u Londonu, nakon kojega su se dvije zemlje počele međusobno optuživati i protjerale su po nekoliko diplomata.

KAIRO

Turski premijer Tayyip Erdogan sastat će se u ponedjeljak u Kairu s egipatskim vojnim vlastima, što će pomno promatrati Izrael čije su tradicionalno dobre veze s dvjema muslimanskim zemljama u posljednje vrijeme uzdrmane. Erdogan će nakon Egipta posjetiti Libiju i Tunis, zemlje koje su poput Egipta svrgnule dugogodišnje vladare, tijekom turneje kojoj je cilj osnažiti utjecaj Turske u regiji. Ankara je protjerala izraelskog veleposlanika zbog spora oko prošlogodišnjeg upada izraelskih komandosa na humanitarni brod za Gazu kada je poginulo osam Turaka.

ŽENEVA/MOSKVA

UN je u ponedjeljak objavio da je u šest mjeseci nemira u Siriji ubijeno najmanje 2.600 osoba, znatno više od prethodne brojke, a sirijske vlasti te tvrdnje odbacuje i navode da je palo 1.400 žrtava, kojih su polovica pripadnici sigurnosnih snaga, javljaju agencije. Brojka, koju je u Ženevi u ponedjeljak iznijela UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay je za 400 žrtava veća od prethodnih UN-ovih podataka, piše agencija Reuters. "O Siriji, prema pouzdanim izvorima s terena mogu reći da je broj žrtava od sredine ožujka u toj zemlji dosegaoe najmanje 2.600", rekla je Pillay. U Moskvi je Buteina Šaban, savjetnica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada rekla da je "u redovima vojske i policije 700 mrtvih te 700 među pobunjenicima". "Imamo popis žrtava s imenima i možemo ga podastrijeti", rekla je Šaban i odbacila UN-ove podatke kao netočne.

ADEN

Jemenska vojska je u ponedjeljak nastavila borbu s pobunjenicima povezanim s Al Kaidom koje pokušava potisnuti iz Zindžibara, na jugu zemlje, gdje je ubijen obavještajni časnik, po vojnim i sigurnosnim izvorima. Vojska kontrolira sjeverni i istočni sektor Zindžibara, glavnog grada pokrajine Abjana. Vlasti su u subotu izvijestile da su "oslobodile" grad koji su 29. svibnja zauzele stotine boraca koji se nazivaju "Pristašama šerijata", a povezani su s Al Kaidom. Najmanje je 230 jemenskih vojnika i 50 pripadnika plemena ubijeno u tri mjeseca koliko traje sukob, objavile su vlasti. U ponedjeljak ujutro u Zindžibaru su se nastavili siloviti sukobi, po vojnom izvoru i svjedocima. Al Kaida na arapskom poluotoku (AQPA), osnovana u siječnju 2009. spajanjem jemenskog i saudijskog ogranka Al Kaide, djeluje na jugu i na istoku Jemena.

KABUL

Naoružane skupine koje podržavaju NATO i afganistanska vlada teroriziraju i pljačkaju ljude koje bi trebali štititi, izvijestila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW). U svom izvješću na 102 stranice HRW navodi da paravojne snage koje podržava vlada te lokalna policija koju financira NATO ubijaju, provode mučenja, nameću ilegalne poreze, pljačkaju te da su silovale jednog tinejdžera. "Kabul i Washington moraju prestati podržavati zlostavljačke i destabilizirajuće paravojne snage kako bi se pojavila nada za održivu dugoročnu sigurnosnu strategiju", rekao je Brad Adams, direktor HRW-a za Aziju.

TOKIO

Japanski ministar gospodarstva Yoshihiko Noda imenovao je Yukia Edana ministrom gospodarstva, nakon ostavke njegova prethodnika zbog izjava u vezi s nesrećom u Fukushimi, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik vlade. Edano (47) je bio glasnogovornik prošle vlade Naota Kana. Japancima je dobro poznat jer se redovito pojavljivao na televizijskim ekranima izvještavajući o tijeku potrage i razvoju krize u Fukushimi nakon potresa, tsunamija i nuklearne katastrofe 11. ožujka.

ZAGREB/MOSKVA

Hokejaš Aleksander Galimov, jedan od dvojice koji su preživjeli prošlotjednu zrakoplovnu nesreću u kojoj je poginula hokejaška momčad Lokomotiv iz Jaroslavlja, podlegao je ozljedama u moskovskoj bolnici u ponedjeljak, javljaju ruski mediji. Četrdeset i četiri osobe poginule su 7. rujna pošto se zrakoplov Jak-42 s 45 putnika i članova posade srušio nedugo nakon polijetanja iz zračne luke Tunošna u Jaroslavlju na putu prema Minsku, a potom i zapalio. Lokomotiv je u Minsku trebao odigrati prvu utakmicu nove sezone.

GVATEMALA

Konzervativac Otto Perez Molina vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Gvatemali, po prvim rezultatima izbornog povjerenstva s 10 posto birališta. Umirovljeni general Otto Perez Molina (60), osnivač Domoljubne stranke (PP, desnica), dobiva po tim podacima, 36 posto glasova, a njegov glavni protukandidat, također konzervativac, poslovni čovjek Manuel Baldizon (41) 24 posto. Mogući drugi krug planiran je 6. studenog, ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙