FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

NEW YORK - Deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. Amerikanci ujedinjeni uz dvojicu predsjednika obilježavaju u nedjelju neviđenu tragediju koja je duboko promijenila njihovu zemlju. U New Yorku će uz pojačane mjere sigurnosti predsjednik Barack Obama tijekom jutra sa svojim predhodnikom Georgeom W. Bushom nazočiti svečanosti u počast 3.000 ubijenih u napadima. Svečanost će se kao i svake godine odvijati blizu mjesta na trgu na Nultoj točci gdje se gradi spomen obilježje veličine tri hektara, posvećeno svim poginulima na taj dan u New Yorku, Pentagonu i u Pennsylvaniji u nazočnosti obitelji i prvi puta nakon što je šefa al-Kaide Osamu bin Ladena američki specijalni vod ubio 2. svibnja ove godine. Imena poginulih će biti pročitana a minutama šutnje bit će obilježena vremena kada su dva zrakoplova udarila u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra 2001. u New Yorku te kad su pali, kao i točno vrijeme napada na Pentagon u Washingtonu i pada zrakoplov u Shanksvilleu u Pennsylvaniji. Obama će zatim otići u Shanksville i Pentagon, a zatim na koncert u Kennedy Center u Washingtonu. Još je nekoliko svečanosti predviđeno u New Yorku, među kojima i u katedrali St. Patrick za 343 vatrogasca poginula tog dana i jedna na US Openu. Molitve, skupovi i koncerti počeli su već u subotu uz svečanost u Shanksvilleu u nazočnosti dvojice bivših predsjednika Georgea W. Busha i Billa Clintona.

ZAGREB - Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je pismo suosjećanja američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton povodom 10. godišnjice terorističkih napada na američke ciljeve 11. rujna 2001., priopćio je u nedjelju MVPEI. U pismu upućenom u ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te u svoje osobno, ministar Jandroković izrazio je duboko suosjećanje s državnom tajnicom Clinton i američkim narodom u trenucima sjećanja na gotovo tri tisuće nevinih građana koji su na današnji dan prije deset godina izgubili živote u terorističkim napadima na simbole američke slobode i snage. "Danas, kada se američki narod okuplja kako bi se prisjetio žrtava tragičnih događaja 11. rujna 2001., pridružujemo se molitvama za sve one koji su stradali u ovih nerazumnim i kukavičkim terorističkim napadima, istaknuo je ministar Jandroković", kaže se u priopćenju. "11. rujna 2001. godine bio je dan koji je zauvijek promijenio svijet i živote sviju nas. Toga dana na bolan smo način shvatili koliko smo ranjivi u borbi protiv terorizma, no i spoznali da samo ujedinjeni možemo braniti zajedničke demokratske vrijednosti, slobodu i ljudska prava, naglasio je ministar Jandroković u svom pismu državnoj tajnici Clinton", navodi se u priopćenju. Istaknuo je također kako je Hrvatska spremna podijeliti odgovornost te je odlučna i dalje stajati uz SAD i međunarodnu zajednicu u borbi protiv terorizma u cilju osiguranja demokracije, mira i prosperiteta u svijetu, stoji u priopćenju.

BEOGRAD - Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, prebjegao je iz Srbije u Trebinje gdje će se prijaviti tamošnjem pravosuđu jer želi da mu bude suđeno u Bosni i Hercegovini čiji je državljanin, izjavio je u nedjelju Hini njegov odvjetnik Svetozar Vujačić. Vujačić je kazao kako je u subotu razgovarao s Vučurevićem koji mu je rekao da se nalazi u Trebinju i da će se već u ponedjeljak prijaviti tamošnjem pravosuđu te da nije više mogao izdržati sve što mu se događalo u Beogradu gdje je živio u lošim uvjetima nemajući čime platiti smještaj i troškove liječenja. Vučurević je nakon uhićenja u Srbiji u travnju u lipnju pušten iz pritvora da se brani sa slobode. Po riječima Vujačića, na ovakvu odluku Vučurevića znatno je utjecalo i ''nezakonito postupanje pravosuđa Srbije'' koje se, kako je rekao, ogleda u tome da je, prije nego je prebačen u Beograd, Vučurević proveo u pritvoru 44 dana po odluci ''apsolutno stvarno nenadležnog suda u Šapcu''. Vučureviću je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem. I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. tijekom topničkih napada.

STOCKHOLM - Četiri osobe osumnjičene za pripremu terorističkog napada, uhićene su u subotu navečer u Goeteborgu, izvijestili su u nedjelju švedski mediji pozivajući se na obavještajne službe. Četiri osobe osumnjičene za pripremu terorističkog napada su uhićene, piše švedska agencija TT koja se poziva na jednu glasnogovornicu obavještajnih službi Saepo. Ta su uhićenja objavljena nakon što je u subotu navečer evakuriano nekoliko stotina ljudi iz zgrade Roeda Sten gdje se odvija Umjetnički bienale Goeteborga, drugog grada Švedske. Saepo nije potvrdila te informacije koje je objavio i visokotiražni dnevni listz Expressen. Prema agenciji TT uhićeni su privedeni u okolici zgrade bienala.

BEOGRAD - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je za beogradski list Press od nedjelje kako bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića smatra najvećim krivcem za rat tijekom devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije, a da je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odmah iza Miloševića. Slobodan Milošević "je najveći krivac za rat, a Franjo je odmah iza njega", rekao je Mesić u intervjuu za dnevni list Press. U razgovoru za beogradski dnevnik Mesić kaže kako on, kao posljednji predsjednik Predsjedništva SFR Jugoslavije nije imao nikakvu ulogu u njezinom razbijanju. ''Bolje da smo spriječili rat, nego što smo se upustili u ratnu 'avanturu'. SFRJ je imao tri integrativna faktora – Tita, Savez komunista i JNA. Tito je otišao sa životne i političke scene, Savez komunista se raspao, a Armija je tražila svog sponzora. Trebalo je doći do novog političkog dogovora, ali Milošević nije želio ni federalnu ni konfederalnu SFRJ'', tvrdi Mesić. Milošević, po riječima Mesića, nije htio ništa prihvatiti i lagao je svijet da se zalaže za SFRJ, a Srbe varao tako što im je govorio: ''Uzmite oružje, 'donesite' teritorij i svi ćemo živjeti u istoj državi". ''Tuđman je bio uvjeren da dobar dio međunarodne zajednice podupire Miloševića. Tuđman je jednostavno bio impresioniran Miloševićem. Franjo je onda odlučio – ako Srbija može širiti svoje granice, onda bi bilo dobro tražiti da Hrvatska ostvari svoje interese u BiH. I tako je počeo rat'', navodi Mesić. Na konstataciju novinara, vezano uz aktualne međusobne odnose Hrvatske i Srbije, kako su oni, poslije zatišja, ponovno zategnuti i narušeni, Mesić je ocijenio kako nisu, navevši da je suradnja dvije zemlje dobra te da se razvija uzlaznom linijom, ''a da će biti pojedinih izjava koje će narušavati odnose - bit će''.

''I u Hrvatskoj i u Srbiji zahuktava se predizborna kampanja i tako bi trebalo gledati na te otrovne strijele. Ali, ne bi to trebalo uzimati kao bilo kakvo skretanje s našeg osnovnog puta, a to je naša međunarodna suradnja i međusobna pomoć u ostvarivanju zajedničkih ciljeva. A naš najvažniji zajednički cilj je ulazak u Europsku uniju'', ukazao je Mesić te dodao kako to moraju znati i hrvatska premijerka Jadranka Kosor i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

AMAN - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je rekao u nedjelju da su Palestinci odlučili 20. rujna podnijeti zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, unatoč američkim prijetnjama obustave financijske pomoći. "Ići ćemo u UN po međunarodno priznanje države Palestine, unatoč preprekama i opasnostima, uključujući i američke prijetnje obustave godišnje pomoći od 470 milijuna dolara", rekao je Abas za dnevni list jordanske vlade Al-Rai. U četvrtak je palestinska vlada potvrdila da namjerava 20. rujna zatražiti pristup u Ujedinjene narode, ali još treba objaviti želi li to učiniti preko Vijeća sigurnosti ili Opće skupštine.

PEKING - Riječni trajekt prepun učenika osnovne i srednje škole potonuo je u kineskoj pokrajinu Hunanu pri čemu je poginulo najmanje jedanaestero djece, javila je u nedjelju novinska agencija Xinhua pozivajući se na lokalne vlasti. Učenici su putovali trajektom kako bi došli svojim kućama za kineski praznik koji je tradicionalno vrijeme za obiteljska okupljanja. Kina je u nedjelju dala otkaz trojici dužnosnika zbog te nesreće, navodi Xinhua. Taj trajekt može primiti 14 putnika, a u njemu je bilo najmanje 50 ljudi, javila je Xinhua. Međutim, ugledni kineski magazin Caixin izvijestio je na svojoj internetskoj stranici da je na trajektu bilo između 80 i 90 putnika kada je potonuo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙