FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska nematerijalna kulturna baština u Makedoniji

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - U Etnografskom muzeju u Skopju danas je svečano otvorena izložba "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama", kojoj je namjera približiti tu baštinu ljudima diljem svijeta, kao i podići svijest o važnosti i potrebi očuvanja i njihove nematerijalne kulturne baštine, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Izložbu su otvorili ministrica kulture Republike Makedonije Elizabeta Kančevska-Milevska i ministar kulture Republike Hrvatske Jasen Mesić.

Hrvatska nematerijalna baštine na izložbi podijeljena je u deset cjelina - Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija "Za Križen" na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i Ojkanje.

Izložba predstavlja filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Nakon Republike Makedonije, izložba će se u studenom predstaviti u reprezentativnom prostoru Etnografskog muzeja u Budimpešti, najavljeno je iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙