FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blok Umirovljenici zajedno: Legalna zakonska pljačka umirovljenika

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Blok Umirovljenici zajedno poručili su danas kako je najava o jednokratnoj isplati 100 kuna umirovljenicima legalna zakonska pljačka hrvatskih umirovljenika.

Umirovljenicima je svaka kuna dragocjena i trebaju uzeti i darovanih im sto kuna, no mislim da je to sramotno i ponižavajuće, rekao je koordinator Bloka Umirovljenici zajedno Zlatko Klarić.

Podsjetio je kako su mirovine zamrznute već dvije godine.

Po bankovnim indeksacijama svakom umirovljeniku je mjesečno zakinuto 60,7 kuna što u dvije godine koliko nije rađeno usklađivanje mirovine, iznosi 1400 kuna.

"Znači oteli su 1400 kuna, a sada prije izbora blagonaklono daju ponižavajućih 100 kuna", zaključio je Klarić na konferenciji za novinare ispred zgrade hrvatske Vlade na Markovom trgu.

Prosječna mirovina lani je iznosila 2177 kuna, a ove godine iznosi 2157 kuna, što ukazuje na pad od jedan posto, kazao je Klarić dodajući kako su životni troškovi porasli prema statistici 6,7 posto, a realno i za 10 posto.

Tragično je da 51 posto hrvatskih umirovljenika prima 1259 kuna mirovine, a 80 posto umirovljenika prima mirovinu od 2569 kuna, poručili su iz Bloka Umirovljenici zajedno.

"Vlada je onima koji su im se dodvoravali dala povlaštene mirovine pa neka njih stavi na svoj budžet. Tek će tada umirovljenici dobro živjeti. Braniteljske, saborske i slične mirovine vlada bi trebala staviti na svoj budžet, a ne na budžet mirovinskog osiguranja", mišljenja je Klarić.

Predsjednik Stranke umirovljenika Hrvatske - Bloka umirovljenici zajedno Franjo Markanović rekao je da on kao član Hrvatske udruge dragovoljaca Domovinskog rata, smatra kako hrvatskim ratnim invalidima i vojnim umirovljenicima treba dati sva prava koja im pripadaju, ali to treba biti ostvareno preko fonda Ministarstva obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙