FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umirovljenici: jednokratna pomoć umjesto usklađivanja

ZAGREB, 31. kolovoza 2011. (Hina) - Prihvati li to vlada na sutrašnjoj sjednici, umirovljenici bi, umjesto usklađivanja mirovina početkom rujna, do kraja godine uz mirovinu trebali primiti jednokratnu pomoć od oko 100 kuna, dok bi se od 1. siječnja 2012. mirovine nastavile redovito usklađivati nakon što su bile zamrznute dvije godine, doznaje se od predstavnika umirovljenika u Nacionalnom vijeću za umirovljenike nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva.

Koordinator Bloka Umirovljenici zajedno Lazar Grujić zadovoljan je jučerašnjim dogovorom te smatra da je vlada postupila odgovorno prema zahtjevima umirovljenika, čime će umirovljenicima biti djelomično nadoknađeno ono što su izgubili zbog neusklađivanja mirovina.

Iz Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija danas o tome nije bilo moguće dobiti bilo kakvu informaciju.

Tajnik Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Branko Cvetković kazao je za Hinu da je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva dogovoreno i da se sadašnji dodatak uz mirovinu od iduće godine uvrsti u mirovinsku osnovicu. To bi omogućilo i veći rast mirovina kod budućih usklađivanja koja se, po zakonu, rade dva puta godišnje po tzv. švicarskoj formuli, odnosno polovici zbroja rasta plaća i troškova života u prethodnih šest mjeseci.

Tajnik Matice upozorava pritom na alarmantan podatak o po prvi puta vidljivom padu prosječne mirovine u usporedbi s prethodnom godinom.

Prosječna mirovina 1,2 milijuna umirovljenika u srpnju 2010. tako je iznosila 2177 kuna, u srpnju ove godine 2157 kuna, dok s današnjim danom ona iznosi 2154 kune. Udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći pao je, pak, sa 39,75 na 39,15 posto, kaže Cvetković.

Umirovljenici su jučer obaviješteni i da bi se na sutrašnjoj sjednici vlade trebao naći nacrt izmjena Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koji bi trebao omogućiti onima koji su se u vrijeme mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup da izaberu hoće li je primati prema izračun prvoga ili drugog stupa. Inače, drugi stup je dobrovoljno izabralo oko 120.000 mahom žena, a mirovine onih koje su otišle u mirovinu za 25 posto su manje od mirovina koje bi dobile iz prvog stupa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙