FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska smatra da je od vrhunskog interesa za regiju pridruženje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji, izjavio je u petak u Zagrebu ministar obrane Davor Božinović nakon razgovora s makedonskim kolegom Fatmirom Besimijem. "Od vrhunskog je interesa za regiju pridruženje Makedonije NATO-u i Europskoj uniji", kazao je Božinović i izrazio nadu da će Skopje s Atenom pronaći rješenje za spor oko imena Makedonije. Makedonija zbog otpora Grčke nije uspjela postati članica Sjevernoatlantskog saveza 2008., pa su nove članice NATO-a na summitu u Strasborgu i Kehlu postale Hrvatska i Albanija. Sve tri zemlje su se, naime, kroz Američko-jadransku povelju intenzivno pripremale za ulazak u NATO. Makedonski ministar zahvalio je Hrvatskoj na stalnoj, čvrstoj potpori za ulazak u NATO savez i istaknuo da će Makedonija nastaviti s naporima prema članstvu u Savezu. Suradnju s Hrvatskom ocijenio je odličnom na svim područjima tijekom posljednja dva desetljeća. Dvije zemlje, kazao je, imaju odličnu suradnju na području obrane, podsjetivši na zajednički angažman u Afganistanu.

BEOGRAD - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy u petak je u Beogradu, otvarajući forum "Srbija-Europska unija", izjavio kako je regionalna suradnja na prostoru zapadnog Balkana jedan od najvažnijih čimbenika približavanja te regije članstvu u EU, uputivši pritom čestitke Hrvatskoj i Srbiji na napretku u njihovim bilateralnim odnosima. Obraćajući se na otvaranju foruma na kojem, uz visoke predstavnike EU i šefove diplomacije zemalja regije, sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, Van Rompuy je, govoreći o značenju integriranja zapadnog Balkana u EU, podsjetio kako je Unija demokratska zajednica, zajednica prava i zajednica čiji su članovi u konstantnim međusobnim pregovorima koji se vode u dobroj volji i međusobnom povjerenju. Forum Srbija-EU, pod nazivom "Prevladanje krize, put prema Europskoj uniji", koji se održava u petak u Beogradu okupio je, uz predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya, i brojne visoke dužnosnike iz Srbije, EU i zemalja jugoistočne Europe koje su obuhvaćene eurointegracijskim procesima, te predstavnike akademske zajednice, civilnog društva i gospodarskog sektora. Među glavnim temema foruma su prevladavanje gospodarske krize, regionalna suradnja i nacionalne strategije te financijska perspektiva EU nakon 2013. godine.

BRUXELLES - Arapsko proljeće najsnažniji je odgovor na mržnju i fanatizam koji su prije deset godina doveli do terorističkih napada 11. rujna, ocijenili su u petak predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. "Deset godina nakon 11. rujna, ljudi na ulicama Tunisa, Kaira, Bengazija i širom arapskog svijeta poslali su snažan signal za slobodu i demokraciju. To je najsnažniji odgovor na glupu mržnju i slijep fanatizam zločina 11. rujna" 2001., poručili su u zajedničkoj izjavi objavljenoj u Bruxellesu. Ipak, upozorili su, "ideologije stranputice koje su bile iza tih napada i dalje su prijetnja". "Zato je Europa na strani naših prijatelja i saveznika u svjetskoj borbi protiv terorističkih mreža i njihove gospodarske potpore". "Promicanje vladavine prava, ljudskih prava i demokracije, otvorenog dijaloga između kultura i osiguranje ekonomskih i obrazovnih prilika najbolje su jamstvo za poboljšanje sigurnosti naših sugrađana i partnera u svijetu", poručili su.

JERUZALEM - Izraelski ministar za obavještajne djelatnosti ocijenio je u petak "ozbiljnim i teškim" izjave turskog premijera koji je rekao da će turski brodovi s pomoći za Pojas Gaze ubuduće imati pratnju turskih pomorskih snaga. "Te izjave su ozbiljne i teške, no ne želimo raspirivati polemiku", rekao je Dan Meridor za izraelski vojni radio. "Bolje je šutjeti i čekati, nije nam u interesu da pogoršamo situaciju odgovarajući verbalnim napadima", dodao je. Turski ratni brodovi pratit će svako tursko plovilo koje nosi humanitarnu pomoć Palestincima u Pojasu Gaze, objavio je u četvrtak turski premijer Tayyip Erdogan u razgovoru za Al Džaziru. Erdogan je rekao i da je Turska poduzela korake kojima će spriječiti izraelsko jednostrano iskorištavanje prirodnih resursa istočnog Sredozemlja, prenio je Reuters s Al Džazirina arapskog prijevoda isječaka toga intervjua koji je vođen na turskome.

SEUL -Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il pojavio je u petak u javnosti zajedno sa svojim najmlađim sinom i vjerojatnim nasljednikom Kim Jong-Unom na vojnoj paradi u povodu 63. godišnjice komunističkog režima, objavili su službeni mediji. Sjevernokorejska televizija prikazala ih je kako s počasne tribine pozdravljaju prolazak vojne parade na trgu koji nosi ime osnivača Sjeverne Koreje, Kim Il-Sunga, pokojnog oca Kim Jong-Ila. Na paradi je prikazano oružje sjevernokorejskih oružanih snaga. Analitičari kažu da će sin nastaviti istu militarističku politiku svoga oca, razvoj nuklearnog i raketnog programa, koja nailazi na osudu i protivljenje u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙