FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan oštro naniže revidirao procjenu o BDP-u

TOKIO, 9. rujna 2011. (Hina/AFP) - Japansko gospodarstvo smanjilo se u razdoblju od travnja do kraja lipnja po većoj stopi no što se dosada procjenjivalo, budući da su kompanije nakon potresa i tsunamija u ožujku oštrije smanjile kapitalnu potrošnju no što je navedeno u početnoj procjeni.

Po novoj je procjeni japanski je BDP u promatranom razdoblju pao za 2,1 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je vladin ured, revidirajući time kolovošku procjenu o padu aktivnosti za 1,3 posto.

Kao razlog navedena je odgođena kapitalna potrošnja kompanija nakon prirodnih katastofa.

Revizija se nadovezala na niz podataka koji su u posljednje vrijeme potkrijepili bojazni u vezi s japanskim oporavkom s obzirom na usporavanje svjetskog gospodarstva i nepovoljan utjecaj jakog jena na zaradu izvoznika.

"Ne može se isključiti rizik usporavanja tempa oporavka od jeseni nadalje", konstatirao je Yoshiki Shinke iz instituta Dai-Ichi.

"Inozemna gospodarstva slabija su no što se očekivalo pa će izvoz teže pomoći u oporavku japanskog gospodarstva, što će utjecati na tempo rasta", tumači Shinke.

Revidirana je i procjena o tromjesečnom padu BDP-a u razdoblju od travnja do kraja lipnja, na 0,5 posto, s ranije procijenjenih 0,2 posto.

Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su snažan, 8,2-postotni pad narudžbi strojeva u srpnju, što je inače ključan pokazatelj kapitalne potrošnje kompanija. U lipnju narudžbe su porasle.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙