FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Industrija o negativnim efektima daljnjeg rasta otkupne cijene mlijeka

ZAGREB, 9. rujna 2011. (Hina) - Predstavnici domaće mljekarske industrije upozorili su na današnjem sastanku u gospodarskom interesnom udruženju Croatiastočar na temu negativnih trendova u mliječnom sektoru na negativnosti s kojima je suočen domaći mljekarski sektor te apeliraju na nužnost postavljanja prerađivačkog sektora i cjelokupnog mljekarskog sustava na konkurentske osnove.

Kako se navodi u priopćenju Croatiastočara, otkupna cijena mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih 20 mjeseci kontinuirano raste, a u tom je razdoblju, zaključno s lipnjem ove godine, porasla za čak 36 posto.

U istom se razdoblju, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, bilježi pad maloprodajnih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda za 3 posto.

Takav negativan odnos rasta otkupnih cijena mlijeka te pada maloprodajnih cijena ne ostavlja prostor za održivo poslovanje mliječno prerađivačkog sektora niti za njegov daljnji razvoj, ističu u Croatiastočaru.

Navode i kako nekonkurentno visoka otkupna cijena mlijeka stvara pogodno tlo za jačanje uvoza u Hrvatsku te daljnje urušavanje domaćeg prerađivačkog sektora. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na prethodnu, povećan uvoz konzumnih mlijeka za 13 posto, sireva za 12 posto, maslaca za 28 posto te vrhnja za čak 60 posto.

Više od 70 posto gotovih mliječnih proizvoda uvozi se u Hrvatsku iz BiH, Slovenije, Njemačke, Srbije i Mađarske, zemalja u kojima je otkupna cijena mlijeka značajno niža nego u Hrvatskoj. Tako je otkupna cijena mlijeka u BiH i Srbiji niža čak 20 posto, u Sloveniji za 17 posto, u Mađarskoj za 14 posto te u Njemačkoj za 6 posto, navodi se u priopćenju.

Usporede li se otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj te otkupne cijene zemalja koje najvećim dijelom sudjeluju u uvozu Hrvatske, očit je snažan utjecaj otkupne cijene mlijeka na pad konkurentnosti domaćeg prerađivačkog sektora i istovremeni rast uvoza iz zemalja regije, ističu u Croatiastočaru.

Napominju da iako se u domaćoj javnosti posljednjih tjedna neosnovano špekulira o mogućem rastu maloprodajnih cijena mlijeka, sve gore navedeno demantira takvu mogućnost. Naime, oslabljena kupovna moć potrošača onemogućava korekciju maloprodajnih cijena u odnosu na rast troškova otkupa mlijeka, budući da bi to uvjetovalo pad domaće potrošnje s jedne te daljnje jačanje uvoza s druge strane, ističu.

Stoga predstavnici domaće mliječne industrije upozoravaju na negativnosti s kojima je domaći mljekarski sektor suočen i apeliraju na nužnost njegova postavljanja na konkurentske osnove.

Cjenovno visoka i nekonkurentna otkupna cijena mlijeka snažno generira negativne efekte u domaćem mljekarskom sektoru, ali i gospodarstvu u cijelosti uzme li se u obzir podatak od oko 100.000 ljudi koji u Hrvatskoj žive od mljekarstva, navode u priopćenju.

Napominju i kako ukidanje nulte stope PDV-a te skori ulazak Hrvatske u EU predstavlja dodatni izazov za prerađivačku industriju, budući će se hrvatske mljekare suočiti s ukidanjem carinskih zaštita i još snažnijim pritiskom cjenovno konkurentnijeg uvoznog proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙