FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordan rast američkog izvoza

WASHINGTON/ZAGREB, 8. rujna 2011. (Hina) - Američki proizvođači prodali su više automobila, zrakoplova i industrijskih strojeva na inozemnim tržištima u srpnju, podižući izvoz na rekordnu razinu i pritom smanjujući trgovinski deficit na najnižu razinu u tri mjeseca, objavilo je u četvrtak ministarstvo trgovine u Washingtonu.

Trgovinski deficit smanjen je na 44,8 milijarde dolara u srpnju, što je 13,1 posto manje nego u lipnju, zahvaljujući rastu izvoza za 3,6 posto na rekordnih 178 milijardi dolara. Uvoz je pao za 0,2 posto na 126,9 milijardi dolara zbog smanjenog troška za uvoz nafte za 6 posto na 35,5 milijardi dolara nakon pada cijena sirove nafte.

Veliki skok izvoza trebao bi pružiti kritički važnu potporu gospodarskom rastu u vrijeme kada je gospodarstvo SAD-a bilo u opasnosti od novog pada u recesiju, ističe online The New York Times.

Američko ministarstvo rada u četvrtak je objavilo da je broj novih zahtjeva za naknadu nezaposlenima prošloga tjedna povećan za 2.000 na sezonski prilagođenih 414.000.

U izvješću se sugerira da poduzeća nisu značajno povećala otpuštanja, unatoč slabom gospodarskom rastu, ali i da je malo novog zapošljavanja. Broj novih zahtjeva za naknadu za nezaposlenost mora pasti ispod 375.000 da bi naznačio održivi rast zaposlenosti, kažu ekonomisti. On nije bio ispod te razine od veljače.

Američko gospodarstvo raslo je za mršavih 0,7 posto u prvih šest mjeseci ove godine, što je najsporiji rast od završetka recesije prije dvije godine. Ekonomisti se nadaju umjerenom oporavku rasta u drugoj polovici godine, čemu pridonosi i jačanje izvoza.

Trgovinski deficit SAD-a u srpnju se kretao na godišnjoj razini do 565.3 milijardi dolara ili 13.1 posto više nego u 2010., kada je iznosio 500 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙