FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka za povećanje izvoza usluga u zemljama CEFTA-e

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Trgovina uslugama mogla bi potaknuti rast u zemljama potpisnicama Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) ako otklone trgovinske prepreke i ograničenja, tvrdi se u studiji Svjetske banke pod naslovom "Prepreke trgovini uslugama u regiji CEFTA-e".

Studija ukazuje na različite prepreke javnih politika koje i dalje ograničavaju širenje trgovine uslugama te time koče sposobnost zemalja jugoistočne Europe da povećaju korist od većeg regionalnog uslužnog tržišta, kaže se u priopćenju Svjetske banke.

Usluge imaju najveći udio u gospodarstvima svih zemalja CEFTA-e, a taj se udio i dalje povećava. Usluge prosječno čine više od dvije trećine bruto dodane vrijednosti u regiji. Na svjetskoj je razini trgovanje uslugama raslo po stopi od 15 posto godišnje od 1980. pa je globalna trgovina uslugama dostigla prosječnu razinu od 12 posto BDP-a u zemljama niske, srednje i visoke razine dohotka.

Zemlje CEFTA-e u značajnoj su mjeri napredovale s obzirom na otvaranje svog uslužnog tržišta, međutim, neka ograničenja i dalje postoje u svim zemljama, navodi Borko Handjiski, ekonomist Svjetske banke za regiju Europe i srednje Azije i suautor studije.

Premda se prepreke razlikuju od zemlje do zemlje, postoje neka zajednička ograničenja u određenim uslužnim sektorima. Primjerice, u graditeljstvu postoje ograničenja u području prekogranične ponude i priznavanja inozemnih dozvola. U kopnenom prometu, strogi propisi, tržišni protekcionizam i državni monopoli (u željezničkom prometu) ograničavaju mogućnosti trgovanja, ističe Handijski.

Najveća su ograničenja u pravnom sektoru u kojemu je pružanje usluga, osim savjetodavno-pravnih, ograničeno na državljane zemlje u pitanju. Za razliku od toga, usluge informacijske tehnologije ne podliježu tako strogim propisima, pa trgovina u tom sektoru uvelike ovisi o čimbenicima kao što su tehnološki napredak i zaštita prava intelektualnog vlasništva.

U izvješću se navodi da je regija CEFTA-e veliki neto izvoznik usluga. Izvoz usluga u razdoblju od 2007. do 2009. iznosio je ukupno 16,1 milijardu eura, što je gotovo dvostruko više od uvoza koji je iznosio 8,7 milijardi eura. No, nakon što se isključe prihodi i rashodi od turizma, izvoz usluga (6,2 milijarde eura) bio je tek nešto veći od uvoza usluga (5,9 milijardi eura).

BiH je jedina zemlja CEFTA-e koja ostvaruje značajan neto izvoz, poglavito zbog izvoza usluga u graditeljstvu. U Hrvatskoj izvoz ponešto premašuje uvoz, Kosovo i Srbija imaju uravnoteženu trgovinu, a ostale su zemlje u maloj mjeri neto uvoznice.

Studijom je utvrđeno da putovanja predstavljaju glavni izvor priljeva za zemlje smještene na jadranskoj obali, nakon čega slijede usluge u sektoru prometa i komunikacija.

U regiji su 2009. ostvareni prihodi od turizma u iznosu od 9,6 milijardi eura, od čega su se dvije trećine odnosile na Hrvatsku, premda su Albanija i Crna Gora također izvukle koristi iz tog sektora.

Trgovina transportnim uslugama proteklih je godina iznosila 2,2 milijarde eura, dok su komunikacijske usluge regiji priskrbile nekih 850 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙