FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kusonje: 20. godišnjica pogibije dvadeset hrvatskih branitelja

KUSONJE, 8. rujna 2011. (Hina) - Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i mimohodom istine od Spomen obilježja u Rakovu Potoku do kapelice Male Gospe u Kusonjama, nedaleko Pakraca, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata Bjelovara i Pakraca, rodbina i građani tih dvaju gradova danas na 20. godišnjicu pogibije dvadeset hrvatskih branitelja iz Bjelovara, prisjetili su se njihove žrtve.

Počast je odana i trojici hrvatskih branitelja koji su prije 18 godina od podmetnute mine pobunjenih Srba smrtno stradali za vrijeme polaganja vijenaca na mjesto pogibije njihovih suboraca.

Nakon što je otkrivena spomen ploča zahvale donatorima koji su pomogli u gradnji spomen područja i kapelice Male Gospe, vijence uz kapelicu, u ime vlade položila je predsjednica Jadranka Kosor, u ime Hrvatskog sabora vijenac je položio dopredsjednik Vladimir Šeks, a u ime predsjednika države vijenac je položio stožerni brigadir Vlado Šindler. Vijence su položili i predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata gradova Pakraca, Bjelovara, Požege i Lipika te županija Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska.

Nakon polaganja vijenaca predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor istaknula je da nikada ne smijemo zaboraviti hrvatske branitelje i njihovu žrtvu jer da njih nije bilo ne bi bilo ni hrvatske države, članice NATO saveza i Hrvatske koja uskoro postaje članicom Europske unije.

"Želim da današnje okupljanje u Kusonjama bude poticaj da obećamo jedni drugima da nećemo zaboraviti što se dogodilo, ne samo na ovom mjestu i da ćemo ustrajati braniti pravnu državu u kojoj će svatko tko je odgovoran za počinjeni zločin odgovarati i stati pred lice pravde", rekla je predsjednica vlade, dodavši da sjećanje na žrtvu tih ljudi bude poticaj da budemo još ponosniji i još snažniji, jer nema više te sile i te snage, kako je rekla, koja će nam zapovijedati. "Mi smo gospodari u svojoj zemlji, a za tu činjenicu najzaslužniji su hrvatski branitelji", istaknula je premijerka.

Misu zadušnicu za poginule branitelje služio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, a uz predsjednicu vlade nazočili su joj i dopredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks te ministri Damir Bajs, Davor Božinović i Branko Bačić te predstavnici županija.

Pokolj hrvatskih branitelja u Kusonjama dogodio se 8. rujna 1991., kad se njih dvadeset našlo u zasjedi pobunjenih Srba. Tijela hrvatskih branitelja pronađena su 29. siječnja 1992. u masovnoj grobnici u Rakovom Potoku s još 23 civilne žrtve iz Kusonja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙