FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indija: desetero mrtvih u napadu na Visoki sud

NEW DELHI, 7. rujna 2011. (Hina/AFP) - Deset je osoba poginulo, a 62 su ranjene u eksploziji razorne bombe u srijedu ispred zgrade Visokoga suda u New Delhiju, u središtu indijske prijestolnice, samo dva mjeseca nakon trostrukoga krvavog atentata na Mumbai.

Kriminalisti istražitelji proučavaju poruku u kojoj je odgovornost za napad preuzela organizacija koja se predstavlja kao Harkat-ul-Džihad al-Islami (HuJI), islamistička skupina povezana s prošlim napadima na indijskome tlu.

U poruci poslanoj indijskim medijima elektroničkom poštom traži se "trenutačno poništenje" smrtne kazne izrečene Indijcu iz Kašmira Mohamedu Afzalu Guruu jer će u protivnom ta organizacija "za metu svojih napada uzeti glavne sudove i indijski vrhovni sud".

Afzal Guru osuđen je 2004. na smrtnu kaznu zbog sudjelovanja u atentatu na indijski parlament 2001.

"U ovom času bilo bi prerano komentirati elektroničku poštu, ali ta se poruka mora ozbiljno proučiti budući da je HuJI važna teroristička skupina", rekao je glavni direktor savezne istražne agencije (NIA) S.C. Sinha.

HuJI uglavnom djeluje u Indiji i u Pakistanu.

Premijer Mahmohan Singh osudio je "kukavički teroristički čin" te je iz Bangladeša, gdje boravi u službenom posjetu, pozvao zemlju i sve političke stranke da se ujedine u "dugotrajnom ratu" protiv terorizma.

Policija je priopćila da je bomba, skrivena u aktovci ostavljenoj pokraj jednog od glavnih ulaza u zgradu suda, eksplodirala oko 10 sati i 15 minuta po mjesnom vremenu, dok je stotinjak ljudi čekalo u redu da u nju uđe.

"Deset je osoba poginulo, a 62 su ranjene", rekao je glasnogovornik policije Rajan Bhagat.

To je drugi put da je Visoki sud u Delhiju na meti napada. U svibnju je bomba manje snage eksplodirala na parkiralištu ispred suda, pri čemu nitko nije stradao.

Zadnji atentat u New Delhiju dogodio se u rujnu 2008., kada su u nekoliko bombaških napada na trgovačke četvrti poginule 22 osobe. Odgovornost za te napade preuzela je domaća skupina "Indijski mudžahedini".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙