FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 7. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

NEW DELHI

Indija istražuje e-mail koji je navodno poslala odmetnuta južnoazijska militantna skupina Harkut-ul-Džihad Islami preuzimajući odgovornost za bombaški napad u New Delhiju, u kojem je u srijedu poginulo najmanje desetero ljudi, rekao je visoki indijski sigurnosni dužnosnik. Čelnik Nacionalne istražne agencije S.C. Sinha rekao je novinarima da sadržaj poruke shvaća ozbiljno. Militanta skupina ima baze u Pakistanu i Bangladešu. Ovaj najnoviji teroristički napad podudario se s posjetom indijskog premijera Manmohana Singha Bangladešu, prvim u zadnjih 12 godina.

ZAGREB

Nema hrvatskih državljana među stradalima u srijedu u eksploziji ispred Visokog suda u New Delhiju, doznaje se u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. "Prema podacima kojima raspolaže hrvatsko veleposlanstvo u Indiji među stradalima nema hrvatskih državljana", rečeno je u izjavi za Hinu iz Ured glasnogovornika MVPEI-a. Također se navodi da je hrvatsko veleposlanstvo u kontaktu s indijskim službama te da će u slučaju novih podataka MVPEI izvijestiti javnost.

QUETTA

Najmanje 20 osoba poginulo je u napadu dvojice bombaša samoubojica u srijedu u blizini vladinih ureda u jugozapadnom pakistanskom gradu Quetti, pokazuju najnoviji podaci koje je objavila tamošnja policija. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad čija je meta bio je visoki sigurnosni dužnosnik, zamjenik vođe paravojne postrojbe Frontier Corps, Farrukh Shehzad. Pakistanski talibani, povezani s al Kaidom, često izvode takve napade protiv vlade bliske SAD-u. Bombaš samoubojica raznio se u vozilu prepunom eksploziva u blizini njegova automobila. Drugi bombaš samoubojca raznio se u njegovoj kući. Među poginulima su i čuvari. Eksplozija je srušila kuću i obližnje urede.

HOMS

Dugogodišnji libijski vođa Moamer Gadafi koristio je posebne odrede za mučenje koji su protivnike režima držali u brodskim kontejnerima, mučili ih kako bi odali informacije o disidentskim mrežama, a tijela su im bacali u neobilježene grobove, izvješćuje u srijedu Reuters nakon prikupljenih dokaza u gradu Homsu. Prikupljeni dokazuju upućuju na organizirani sustav represije koji je uključivao okrutne metode mučenja, poput električnih šokova u genitalije, izlaganje kipućoj vrelini s tek nekoliko gutljaja vode dnevno i bičevanje električnim ksblovima, dok su ruke zarobljenika bile vezane plastičnim užetima. Sva surovost Gadafijevih snaga u glavnom gradu Tripoliju, u posljednjim, kaotičnim danima prije pada grada u ruke pobunjenika, dobro je dokumentirana. Na ulicama su Gadafijeve snage ostavile tijela zatvorenika skoje su njihovi čuvari iznasakrirali.

DAMASK

Sirijske sigurnosne snage počele su u srijedu u gradu Homsu veliku sigurnosnu operaciju i ubile sedam osoba, a vlada je glavnog tajnika Arapske lige pozvala da odgodi predviđeni posjet Damasku gdje je trebao pozvati predsjednika da prekine višemjesečnu represiju s 2.200 mrtvih te da raspiše izbore. Zadnjih dana jača represija vojske i policije protiv prodemokratskih pobunjenika u Homsu, gradu u središnjem dijelu Sirije koji je po četvrtima podijeljen između pristaša predsjednika Bašara al-Asada i prodemokratske oporbe. Službeni Damask pozvao je glavnog tajnika Arapske lige Nabila al-Arabija da odgodi za srijedu predviđen posjet Damasku "iz razloga koji su izvan volje sirijske vlade". Arabi je trebao pozvati al-Asada da prekine represiju i počne pripremati predsjedničke izbore za 2014., prema nacrtu teksta u koji je uvid imala agencija AFP.

WASHINGTON

Revolucija u Iranu pitanje je vremena, izjavio je u srijedu američki ministar obrane Leon Panetta dodajući da pokret za iransku reformu uči iz pobuna u Tunisu, Egiptu, Libiji i Siriji. "Mislim da je samo pitanje vremena kada će se reforme i revolucija te vrste dogoditi u Iranu", rekao je Panetta. Na pitanje novinara očekuje li "arapsko proljeće" u nearapskom Iranu, Panetta je odgovorio "aposlutno". "Mislim da pokret za reforme u Iranu jako puno uči iz onoga što se dogodilo u Tunisu i Egiptu te Libiji i Siriji", istaknuo je.

PEKING

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u srijedu da se "odlučno protivi" bilo kakvoj američkoj prodaji oružja Tajvanu naglasivši kako bi takva prodaja mogla ugrozilo mirne kinesko-američke odnose. Oštro ponavljanje kineskog stajališta uslijedilo je u trenutku u kojem se administracija američkog predsjednika Baracka Obame priprema donijeti odluku o sporazumu o isporuci oružja i vojne opreme Tajvanu, što je planirano za listopad. SAD mora "u potpunosti shvatiti štetnost i osjetljivost" prodaje oružja Tajvanu, rekla je novinarima glasnogovornica ministarstva Jiang Yu na redovitoj tiskovnoj konferenciji.

JERUZALEM

Izrael se neće ispričati Turskoj za prošlogodišnji napada na turski brod Mavi Marmara i nastavit će pomorsku blokadu Pojasa Gaze, izjavio je u srijedu izraelski ministar prometa Israel Katz. Izraelska vojska napala je prošle godine međunarodni humanitarni konvoj s pomoći za stanovništvo Pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom. U napadu, koji je izvršen u međunarodnim vodama, ubijeno je devet turskih državljana. Turska je prošlog tjedna najavila sankcije Izraelu zbog njegova odbijanja da se ispriča za napad izraelskih specijalaca na turski humanitarni brod na putu za Gazu 31. svibnja 2010. Turska je u petak objavila da je protjerala izraelskog veleposlanika, zamrznula bilateralne vojne ugovore i pokrenula postupak na Međunarodnome sudu pravde kako bi pobila legalnost blokade Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙