FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Podmorje Zlatnog rata"

BOL, 5. rujna 2011. (Hina) - "Podmorje Zlatnog rata" naziv je izložbe fotografija, otvorene danas u Galeriji Doma kulture u Bolu na Braču, na kojima su snimci morskih stvorenja koja obitavaju oko zaštićenog prirodnog fenomena - plaže Zlatni rat.

Organizator izložbe, koja će biti otvorena do kraja rujna, je ekološka udruga Zeleni Dalmacije, a autori su joj Bojan Jurman, Laslo Dani i Lovro Rumora.

Ova izložba, kako je rečeno na otvaranju, želi doprinijeti podizanju svijesti o kulturi podmorja, jer je sve izraženiji trend nestajanja ribljih vrsta u Jadranskom moru.

"Nestajanje ribljih vrsta u Jadranu posljedica je prekomjernog izlova, masovnog turizma i nasipavanja obalnog pojasa, a zagrijavanje mora pod utjecajem klimatskih promjena dodatno ugrožava opstanak. U mrežama je sve manje ribe. Zanstvenici, ribari i ekološke udruge svjesni su potrebe sveobuhvatnih i žurnih akcija. Našem je moru prijeko potreban biološki oporavak", navodi se u priopćenju ekološke Udruge "Zeleni Dalmacijeu povodu izložbe.

Upozorava se da je naše podmorje "prepušteno devastiranju".

"Zeleni žele uspostavu podmorskih parkova, morskih rezervata i zona neuzimanja ili tzv. 'no take zones', koje bi u relativno kratkom vremenu od tri do pet godina mogli dramatično popraviti situaciju morskih organizama", navodi se u priopćenju.

Jedan od autora izložbe Lovro Rumora je istaknuo kako nije dovoljno upozorenje "Crvene knjige" o mogućnost nestanka nekih ribljih vrsta u moru, nego se "sada postavlja pitanje hoćemo li ribe uoće imati u moru u budućnosti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙