FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS: Vlada treba zabraniti većinski udio u Ini

ZAGREB, 5. rujna 2011. (Hina) - Hrvatska socijalno liberalna stranka (HSLS) traži od hrvatske Vlade da privremenom uredbom spriječi da itko dobije većinski udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA-i, izjavio je danas na konferenciji za novnare predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te dodao kako je stav stranke da stjecanje većinskih prava u INA-i u ovom trenutku nije nacionalni interes Hrvatske.

Kosor tvrdi da HSLS ima puni legitimitet pokrenuti to pitanje jer su još prije pola godine bili jedina politička stranka koja je od Vlade tražila da donese zakon ili neko drugo rješenje koje će spriječiti da itko postane većinski vlasnik INA-e dok se ne razriješe sve istrage koje su u tijeku vezano za odnos INA-e i mađarskog MOLA-a.

Dodao je kako je Vlada, prije šest mjeseci rekla da će to učiniti i napomenuo kako se u međuvremenu ništa nije dogodilo te ustvrdio da je Vlada još u travnju povukla takav prijedlog zakona s dnevnog reda.

Predlažemo, stoga, privremeni Zakon o zaštiti interesa RH u INA-i dok se ne okončaju istrage DORH-a vezane za INA-u. Tim zakonom i ova, tako i buduća Vlada imale bi vremena donijeti energetsku strategiju RH, dometnuo je. Htjeli bismo poslati političku poruku predsjednici hrvatske Vlade da ne zamagljuje teško gospodarsko stanje u Hrvatskoj te da nam ne priča stalno o Beogradu i odlasku u Beograd jer mi već 20 godina ne odlazimo tamo ali bi nam se vrlo skoro moglo dogoditi da ćemo odlaziti u Budimpeštu po cijenu nafte i plina.

Predsjednik HSLS-a naglasio je da je krajnji čas da Vlada to učini i podsjetio da se u Hrvatskoj vode istrage Državnog odvjetništva oko preuzimanja upravljačkih prava mađarskog MOLA u INA-i.

Jasminko Umičević, naftni konzultant rekao je kako postoji sumnja da je bivši premijer Sanader primio mito od mađarske strane i stoga bi se trebalo u cilju nacionalnih interesa donijeti takav privremeni propis koji, kako tvrdi, nije u suprotnosti s europskom pravnom stečevinom. Naglasio je da bi se takav mogao donijeti ako su ugoroženi nacionalni interesi.

Podsjetio je da je oko 60 posto hrvatske energetike vezano uz INA-u te da će agencija HANFA uskoro, kroz nekih 15-tak dana, odblokirati trgovanje INA-inim dionicama na zagrebačkoj burzi. Tako bi mađarska strana mogla dobiti većinski udio, ustvrdio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙