FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSLS predlaže kompromis o cijeni vrtića u Zagrebu

ZAGREB, 25. kolovoza 2011. (Hina) - S obzirom da se približava 1. rujna, a roditelji djece koja idu u zagrebačke vrtiće još nisu dobili uplatnice i ne znaju po kojim će cijenama plaćati smještaj u vrtićima, HSLS je danas predstavio svoj kompromisni prijedlog, koji će predložiti gradonačelniku Milanu Bandiću i političkim stranama u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Po tom prijedlogu HSLS-a, roditelji koji ne mogu plaćati vrtić ili imaju preniska primanja bili bi u većem dijelu ili u cijelosti subvencionirani, dok bi se maksimalni iznos cijene vrtića ograničio na 1.000 umjesto sadašnjih 2.000 kuna.

"Mi predlažemo da se jednim dijelom usvoji i gradonačelnikov prijedlog te da osim jedinstvene cijene postoji kategorizacija cijena, no da istodobno oni ljudi koji imaju plaće od 7.000 do 8.000 tisuća kuna za to ne budu kažnjeni", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Istaknuo je kako veća primanja imaju u većini građani koji su nešto više uložili u svoje obrazovanje, ali se ne radi o bogatašima jer djeca bogataša ne idu u državne vrtiće, već imaju svoje baby-siterice. Naveo je i da maksimalna cijena vrtića u Rijeci iznosi 740 kuna, u Splitu 480 a u Osijeku 640 kuna.

"Zato vas molimo, gradonačelniče, nemojte kažnjavati one koji su uložili više u svoje obrazovanje, a pomognimo onima koji nisu platežno sposobni ili ne rade te ne mogu plaćati ni 400 kuna za vrtić", poručio je Darinko Kosor, dodavši da je upravo gradonačelnik Bandić 11 godina provodio politiku jedinstvene cijene vrtića u Zagrebu.

Kosor kaže kako je HSLS-a u ovom problemu spreman posredovati između skupštinske većine i gradonačelnika. Tri su zastupnika HSLS-a prilikom izglasavanje gradskog proračuna za 2011. bila suzdržana te nisu glasovali za predloženi model plaćanja vrtića što stranci, smatra Kosor, daje pravo da javno reagira na dosadašnje "sramotno i politikansko prepucavanje" između gradonačenika i prije svega njegove bivše stranke, u čemu su žrtve roditelji i zaposlenici dječjih vrtića.

"To je sramota, uza cjelokupnu politiku u Gradu Zagrebu, i za način političkog dogovaranja oko vođenja grada, i zato želimo pozvati sve političke stranke, one koje su na vlasti i oporbi, ali i gradonačelnika Milana Bandića da hitno sjednemo, da se sazove Predsjedništvo Gradske skupštine zajedno s gradonačelnikom i da se prije 1. rujna nađe rješenje iz ove teške situacije", kazao je Darinko Kosor.

Gradski zastupnik HSLS-a Alen Ostojić ocijenio je kako posljedice gradonačelnikove odluke ne trpe samo roditelji i djeca nego i 2.700 odgajatelja u zagrebačkim vrtićima koje se u posljednje vrijeme osim stručnim radom moraju baviti i posve drugim stvarima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙