FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažniji juan pomogao obuzdati inflaciju u Kini - Zoellick

PEKING, 5. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Jačanje kineskog juana u posljednje vrijeme pomoglo je zaustaviti rast cijena u Kini, ali je još prerano za zaključak da je Peking dobio bitku protiv inflacije, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick.

Dugoročno Kina mora izbalansirati gospodarstvo poticanjem potrošnje jer se ne može oslanjati samo na izvoz i investicije u cilju rasta, kazao je Zoellick novinarima u Pekingu na kraju petodnevnog posjeta Kini.

"U kratkom roku, kao što je spomenuo premijer Wen Jiabao, inflacija je najvažnije pitanje za Kinu, pri čemu su jedan od uzroka njezina ubrzavanja cijene hrane", rekao je.

"I mislim da su kineske vlasti osjetljive na to pitanje, jer ako pogledate kinesku povijest, inflacija može biti vrlo destabilizirajuća".

Premijer Wen Jiabao izjavio je prošlog tjedna da će kontroliranje inflacije ostati prioritet u narednim mjesecima, upravo u razdoblju posustajanja svjetskog gospodarskog rasta.

Zabrinuta da bi rast cijena mogao dovesti do socijalnih nemira, središnja banka u pet je navrata od listopada povisila kamatne stope, a obvezne rezerve banaka devet puta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙