FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka inflacija u srpnju ponovo na 2,4 posto

BERLIN, 10. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Njemačka godišnja inflacija iznosila je u srpnju 2,4 posto, ponovo dosegnuvši najvišu razinu u ovoj godini, priopćio je u srijedu državni statistički ured.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u prošlom mjesecu porasle za 0,4 posto. U lipnju uvećane su za 0,1 posto, objavio je Destatis, potvrdivši time privremene podatke objavljene 27. srpnja.

Godišnja inflacija u najvećem europskom gospodarstvu dosegnula je u travnju 2,4 posto, da bi potom u svibnju i lipnju kliznula na 2,3 posto.

Glavni razlog za najnovije povećanje ponovno su cijene energije, koje su u srpnju porasle za ukupno 10,6 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije. U toj kategoriji, motorna goriva zabilježila su najveći rast, od 12,3 posto. Lož ulje i električna struja također su znatno poskupjeli, pokazuju podaci Destatisa.

U eurozoni u cjelini inflacija je u srpnju kliznula na 2,5 posto nakon što je dva uzastopna mjeseca iznosila 2,7 posto, što je znatno iznad srednjoročnog cilja Europske središnje banke od nešto manje od 2,0 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙