FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS pozvao Vladu da prekine samovolju Bandića

ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - U vezi aktualne situacije oko dječjih vrtića u Zagrebu danas su zagrebački HNS-ovci pozvali Vladu RH da "konačno poduzme mjere iz svoje nadležnosti i prekine samovolju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića".

"Isto tako, ukoliko predsjednica Vlade nije upoznata s kršenjem zakona ove zemlje, obratit ćemo joj se pismom te je upozoriti da se u Zagrebu ne provodi zakon i da je odgovornost nadležnih državnih tijela da to osiguraju", navodi u priopćenju zagrebački HNS.

Dodaju kako su "sva mišljenja nadležnih državnih tijela potvrdila da je odluka Gradske skupštine oko dječjih vrtića zakonita i da je Skupština jedino tijelo koje donosi takve odluke". No, tvrde, "Vlada RH dužna je osigurati provođenje zakona, što u ovom slučaju nije osigurala. Time se otvara veliko pitanje a to je omogućavanje gradonačelnicima i načelnicima u čitavoj Hrvatskoj da povlače svoje poteze kako im odgovara, tj. ukoliko im se ne sviđa pojedina odluka predstavničkog tijela neće je provoditi".

Zagrebački HNS-ovci smatraju "da se u ovom slučaju gradonačelnik Zagreba ponaša protuzakonito i bahato, a Vlada RH to mirno gleda i ne poduzima ništa što je u njenoj nadležnosti da to riješi".

"To je vrlo opasno i može imati vrlo ozbiljne posljedice na sve, a ova Vlada to čini jer joj takva situacija u Zagrebu dogovora radi njenih interesa", rekao je zastupnik u Gradskoj skupštini Jozo Radoš. Smatra da "gradonačelnik takvim ponašanjem zapravo provodi svoju kampanju za predstojeće izbore, skrivajući se iza navodne socijalne pravednosti".

Potpredsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden istaknula je kako "nije potrebno postići nikakav dogovor između Gradske skupštine i zagrebačkog gradonačenika, nego je potrebno poštovati pravnu državu". Ustvrdila je kako je "odluka o vrtićima postala pravorazredno političko pitanje budući da gradonačelnik Zagreba ne poštuje odluke Skupštine, a Vlada RH nije osigurala provođenje zakona ove zemlje".

Zagrebački HNS-ovci su podsjetili da je Gradska skupština u travnju ove godine donijela odluku o cijenama vrtića, što je u njenoj zakonskoj nadležnosti, te da svi građani za smještaj svoje djece u predškolske ustanove grada Zagreba plaćaju kao i do sada - 400 kuna za vrtić i 200 kuna za jaslice. Akontacije koje su najnovijom odlukom gradonačelnika dostavljene roditeljima nisu valjane niti zakonite, smatraju zagrebački HNS-ovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙