FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sat

ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21,00 sat

ZAGREB - Oko 95.000 zaposlenih koji su se tijekom mirovinske reforme dobrovoljno opredijelili za drugi mirovinski stup trebali bi, temeljem danas prihvaćenih izmjena zakona na sjednici vlade, danom odlaska u mirovinu dobiti mogućnost povratka u prvi stup i tako ostvariti znatno povoljniju mirovinu, dok bi istodobno 1.200 žena koje su već otišle u mirovine na temelju prvog i drugog mirovinskog stupa dobilo mogućnost ponovnog izračuna mirovine prema uvjetima iz prvog stupa, čime bi im mirovine porasle od 500 do 1.500 kuna. Vlada izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim fondovima i dopunom zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina na temelju individualizirane kapitalizirane štednje želi, kako je naglašeno, poboljšati materijalni i socijalni položaj te skupine osiguranike kojima su mirovine znatno niže zbog nepovoljnih uvjeta umirovljenja.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prostorni plan područja posebnih obilježja višenamjenskog kanala Dunav - Sava, čija bi izgradnja u tri faze mogla započeti iduće godine. Kanal Dunav - Sava za razvoj Slavonije i Istočne Hrvatske jednako je značajan kao što je izgradnja autoceste bila za Južnu Hrvatsku, rečeno je na sjednici, zbog čega su u Vladi uvjereni da će Hrvatski sabor konsenzusom podržati Prostorni plan. Radi se o velikom investicijskom projektu o kojem se počelo raspravljati još daleke 1737. godine, a sada je napokon došlo vrijeme za njegovu realizaciju, istaknula je premijerka Jadranka Kosor. Projekt je vrijedan 950 milijuna eura, obuhvaća dvije županije i 12 jedinica lokalne samouprave, a izgradit će se pet luka i pristaništa te 23 cestovna i pješačka mosta, dodala je Kosor.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor na današnjoj je sjednici Vlade najavila za idući tjedan izmjene Ovršnog zakona koje bi trebale olakšati položaj građana nad čijom se imovinom provode ovrhe. Izmjenom zakona će se propisati dužnost uplatitelja zaštićenih primanja ovršenika da zaštićena primanja uplaćuju na poseban račun koji ne može biti predmetom ovrhe, rekla je Kosor. Kod ovrha nad nekretninama propisat će se da na drugom i trećem ročištu nekretnina ne može biti prodana ispod polovine njezine utvrđene vrijednosti, dodala je Kosor. U Hrvatskoj je trenutno blokirano oko 165.000 računa građana, a radi izbjegavanja ovrhe na prihodima koji su od nje zakonski izuzeti građani su otvorili 78.142 računa, pokazuju podaci Fine

ZAGREB - Ravnatelj Parka prirode "Lonjsko polje" Goran Gugić ovogodišnji je dobitnik nagrade Euronatur, za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture RH na svojim internetskim stranicama. Europski fond za prirodnu baštinu – Euronatur je neprofitna zaklada utemeljena sa ciljem zaštite europske prirodne baštine na više različitih razina. Svake godine Euronatur dodjeljuje nagradu za izvanredan doprinos zaštiti prirode i okoliša, obrazovanju o okolišu i održivom razvoju. U obrazloženju dodjele ovogodišnje nagrade Euronatur Goranu Gugiću, ravnatelju Parka prirode "Lonjsko polje", upravitelj zaklade Euronatur, Gabriel Schwaderer, navodi kako je Gugić "stvorio učinkoviti model zaštite kultiviranih krajobraza, dajući na taj način značajni doprinos zaštiti prirode u Europi".

ZAGREB - Glavni direktor GNK Dinamo Damir Vrbanović potvrdio je danas Hini da je Dinamo dobio prvostupanjsku sudsku presudu na Trgovačkom sudu u sporu protiv Zagrebačkog holdinga, visine između sedam i osam milijuna kuna, zbog neispunjavanja ugovora i izrazio žaljenje što su morali preko suda utjerivati svoja ugovorna prava. Trgovački sud u Zagrebu donio je prvostupanjsku presudu u ponedjeljak kojom je Zagrebačkom holdingu d.o.o., kao tuženiku, naložena isplata glavnice, zakonskih zateznih kamata i troškova postupka u korist Nogometnog kluba Dinamo, doznaje Hina u Zagrebačkom holdingu. Vrbanović je rekao kako ne može precizno govoriti o iznosu spora, jer bi trebao pogledati u spis, ali da može reći kako se kreće između sedam i osam milijuna kuna s kamatama.

RIJEKA - Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv trojice hrvatskih državljana te protiv četiri bugarska državljana i jedne bugarske državljanke zbog sumnje da su počinili kažnjiva djela računalne prijevare, i to neovlaštenim snimanjem podataka na bankomatima, izvijestilo je Državno odvjetništvo. Prvookrivljeni se tereti da je u srpnju 2009. na bankomatu u Selcu postavio opremu za snimanje magnetskog zapisa s bankovnih kartica te uređaj, tzv. skimer i kameru za tajno snimanje PIN brojeva. Tako dobivene podatke računalom je slao nepoznatim osobama u inozemstvo, gdje su, uz pomoć lažnih kartica za bankomate, podignuli ukupno 12.600 kuna. S još četvoricom okrivljenih na isti je način u srpnju i kolovozu 2011. u Rijeci, Krku, Puntu, Dramlju, Matuljima, Mošćeničkoj Dragi, Senju i Umagu oštetio jednu banku za 61.540 kuna.

KANFANAR - Nakon jučerašnjega pokušaja pljačke poslovnice Istarske kreditne banke (IKB) u Poreču, kada je ranjen 28-godišnji zaštitar banke, danas oko 13.20 sati opljačkana je poslovnica OTP banke u Kanfanaru, priopćila je poslijepodne Policijska uprva istarska. Prema policijskim podatcima, nepoznati počinitelj je uz prijetnju pištoljem opljačkao zasad neutvrđenu količinu novca, nakon čega je pobjegao u nepoznatom smjeru. Tijekom pljačke nitko nije ozlijeđen, a policija intenzivno traga za počiniteljem te je tijekom poslijepodneva na više punktova nadzirala prometnice u Istri. Obzirom da se još uvijek traga za pljačkašem koji je jučer prilikom pokušaja razbojništva u poslovnici IKB-a u Poreču ranio zaštitara, nije isključena mogućnost da se možda radi o istom ili s njim povezanim počiniteljem.

OSIJEK - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Osijeku će u 105. kazališnoj sezoni na repertoaru premijerno izvesti tri dramske i dvije operne predstave, izvijestilo je danas vodstvo osječkoga HKN-a. Premijere ovosezonskog dramskog programa su povijesna drama Damira Petričevića "Prolaznici", komedija Williama Shakespearea "Mletački trgovac" te crna komedija Mate Matišića "Sinovi umiru prvi", rekao je na konferenciji za novinare intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder. Glazbeni program imat će dvije premijere - operu u četiri čina Giuseppea Verdia "Nabucco" te komičnu operu Gioacchina Rossinija "Seviljski brijač".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙