FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 21. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

GREGUROVEC - Hmeljarska poljoprivredna zadruga Gregurovec i općina Sveti Petar Orehovec kod Križevaca organizirali su manifestaciju "Dani hmelja", koja se jučer i danas održava u Gregurovcu. Manifestacija je utemeljena prije 15 godina, jer je u Gregurovcu tada bio jedini hmeljarnik (proizvodnja hmelja) u Hrvatskoj. Hmelj koji proizvode ovdašnji hmeljari veoma je kvalitetan, međutim, morali su smanjiti godišnju proizvodnju od 30 tona, jer ga ne mogu plasirati na tržište. Danas se ovom proizvodnjom bavi pet obitelji, a hmeljarnik je u početku bio je veličine 16, a danas je tek 6 hektara. Problem je, ističu u Hmeljarskoj poljoprivrednoj zadruzi, taj što su pivovare u Hrvatskoj u rukama stranih proizvođača. Oni za proizvodnju piva uvoze sve osim naše vode. Hmelj je osnovni dodatak u proizvodnji piva i daje pivu specifičan okus i miris, a djeluje na bistrenje te sprječava kvarenje piva.

ZAGREB - Vatrogasno operativno središte (VOS) Divulje zaprimilo je danas u 9,33 sati dojavu od ŽVOC Šibenik o požaru otvorenog prostora kod mjesta Đevrske, a u požaru gori trava i nisko raslinje na površini od oko 8 hektara. U gašenju požara sudjeluje JVP Knin, DVD Kistanje, DVD Dubravica, DVD Ervenik i DVD Knin s ukupno 15 vatrogasaca i 5 vatrogasnih vozila. VOS Divulje zaprimilo je i dojavu u 9,47 sati o požaru otvorenog prostora kod mjesta Gaćeleze (Vodice). Gori borova šuma na površini od oko 4 ha. U gašenju ovoga požara sudjeluje JVP Šibenik, DVD Zaton, DVD Šibenik, DVD Tisno, DVD Vodice i DVD Pirovac s ukupno 29 vatrogasaca i 10 vatrogasnih vozila. Požar iz zraka gase 2 canadaira.

ZAGREB - Prijave za upis na 6.473 slobodna mjesta u I. razredima srednjih škola u Republici Hrvatskoj primat će se sutra, 22. kolovoza, objava ljestvice poretka bit će poznata 23., a upisi u škole obavljat će se 24. i 25. kolovoza. Po podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u jesenskom upisnom roku u gimnazijama je ostalo 818 slobodnih mjesta, u četverogodišnjim programima obrazovanja 2.120, a u trogodišnjima 2.735 slobodnih mjesta. U programima niže stručne spreme ima 30 slobodnih mjesta, a u posebnim i prilagođenim programima 321. U programima likovnih umjetnosti i dizajna ostalo je 38 mjesta a u glazbenim i baletno/plesnima 411 slobodnih mjesta. U prve razrede srednjih škola u RH može se upisati 56.394 učenika, a do sada se u ljetnom roku upisalo 50.013 učenika.

BJELOVAR - Prometna nesreća dogodila se noćas oko 2,15 sati na županijskoj cesti 3081, u blizini mjesta Rastovac, kad je motociklist Mario Dabac (1973.) iz Rastovca, zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika u desni putni jarak te od zadobivenih ozljeda preminuo u kolima hitne medicinske pomoći, izvijestila je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Policija navodi kako je stradali motociklist vozio iz smjera Lamince prema Ivanskoj vozeći motocikl bez zaštitne kacige na glavi. Dolaskom do nenaseljenoga dijela ceste, sto metara prije skretanja za Rastovac, uslijed neprilagođene brzine uvjetima i stanju kolnika, s motociklom je sletio izvan kolnika u desni putni jarak. Nakon nesreće u kolima hitne pomoći, uslijed zadobivenih rana, je preminuo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙