FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ukinuo sankcije za 28 libijskih tvrtaka

BRUXELLES, 1. rujna 2011. (Hina/AFP) - Europska unija ukinula je u četvrtak sankcije za 28 libijskih tvrtaka kako bi pomogla gospodarskom oporavku zemlje, objavila je visoka predstavnica Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

"EU je danas odmrznuo imovinu 28 libijskih gospodarskih entiteta. Naš cilj je osigurati resurse prijelaznoj vladi i libijskome narodu i pomoći gospodarstvu da ponovno funkcionira", kaže se u njezinoj izjavi.

Odluka se odnosi na šest luka i tvrtke u energetici i bankarstvu. Imena 28 tvrtaka bit će objavljena u petak u Službenom listu EU-a.

"EU je djelovao brzo s obzirom na razvoj stanja na terenu", istaknula je Ashton i dodala kako je to "jasan znak odlučnosti EU-a da učini sve što može kako bi podupro libijski narod i vlasti tijekom prijelaznog razdoblja nakon Gadafija".

EU je uveo sankcije za gotovo pedeset libijskih tvrtaka. Da bi ih sve ukinuo, potreban je pristanak UN-a jer su neke mjere uvedene u sklopu UN-ovih sankcija.

Predsjednik Nacionalnoga prijelaznog vijeća Mustafa Abdeldžalil i njegov drugi čovjek Mahmud Džibril zatražili su deblokadu libijske imovine.

Dosad je na američkim, britanskim i francuskim računima deblokirano po 1,5 milijarda dolara ili eura od ukupno 50 milijarda dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙