FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba drevnih budističkih relikvija

ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Zajedničkom molitvom predstavnika brojnih duhovnih i vjerskih zajednica u Hrvatskoj i prinošenjem svijeća za mir i sklad u svijetu, večeras je u Zagrebu svečano otvorena izložba relikvija budističke duhovne stečevine.

Riječ je o 2600 godina starim relikvijama pronađenim u kremacijskom pepelu velikih budističkih duhovnih majstora koje, prema budističkom vjerovanju, sadrže njihovu suosjećajnu mudrost. Najznačajnija relikvija je ona povijesnog Bude, Bude Sakyamunia iz 563. godine prije naše ere.

"Brižno prikupljane desetljećima kako bi 2001. krenule na svoju svjetsku turneju, ove su relikvije moćna sredstva koja nose univerzalnu poruku unutarnjeg mira i ljubavi", kazao je u pozdravnom govoru Dragutin Šmalcelj, predsjednik Hrvatskog budističkog društva "Padmasana", koje je organizator gostovanja izložbe u Hrvatskoj.

Kroz misli suosjećanja i razumijevanja mijenja se percepcija o svijetu i postaje čovjek koji ne mrzi i sposoban je voljeti i praštati u potrazi za istinskim vrijednostima ljudskog života, poručio je Šmalcelj.

U ime židovske zajednice okupljenima se obratio rabin Luciano Moše Prelević kojemu su se u prenošenju poruka mira, međusobne tolerancije i praštanja pridružili zagrebački imam Mevludin Arslani u ime islamske zajednice, protojerej Marinko Juretić u ime Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu, te predstavnici brojnih duhovnih organizacija u Hrvatskoj.

Izložba je za javnost otvorena 13. i 14. kolovoza od 10 do 19 sati u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙