FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fitch upozorio da bi mogao sniziti kineski rejting

ŠANGAJ, 31. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Agencija Fitch upozorila je u srijedu da bi mogla sniziti kineski rejting za zaduživanje u domaćoj valuti zbog bojazni povezanih s rastom nenaplativih zajmova.

Važeći je Fitchev rejting za kineske obveznice u juanima 'AA-'.

Najnovije upozorenje nadovezuje se na Fitchevo travanjsko sniženje prognoze kineskog rejtinga za zaduživanje u domaćoj valuti iz 'stabilne' u 'negativnu'.

Sve se više strahuje od nenaplativih zajmova u Kini budući da su tamošnje banke u protekle dvije godine posuđivale rekordne iznose. Tako je ukupni iznos novih zajmova u 2009. i 2010. dosegnuo čak 17.500 milijardi juana (2.700 milijardi dolara).

Takva je kreditna politika podržavala tempo kineskog rasta za vrijeme financijske krize ali je istodobno povećala i mogućnost insolventnosti.

"Strahuje se da će s obzirom na obujam dodijeljenih kredita vrijednost nenaplative imovine biti značajna", tumači Peter Hoflich iz Azijskog bankara.

Istodobno su pojačane bojazni od usporavanja svjetskog gospodarstva potpirile bojazni i za kineski rast.

Čelnik Fitcheva odjela za azijsko-pacifičku regiju Andrew Colquhoun kazao je za agenciju AFP da su šanse za sniženje kineskog rejtinga veće od 50 posto.

"U srednjoročnoj perspektivi kvaliteta imovine banaka značajno će se pogoršati", kazao je Colquhoun.

U međuvremenu je agencija Moody's prošlog mjeseca upozorila da su nenaplativi zajmovi dodijeljeni kineskim tijelima lokalne uprave daleko veći problem no što se dosada procjenjivalo.

U Moody'su tako procjenjuju da su dugovi tijela lokalne uprave možda čak 3.500 milijardi juana viši od procjene revizora od 8.500 milijardi juana.

"Nenaplativi zajmovi u kineskom bankovnom sustavu možda iznose od osam do 12 posto ukupne vrijednosti zajmova", upozorili su u Moody'su.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙