FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NZPA zatvorena nakon 131 godinu rada

WELLINGTON, 30. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Novozelandska nacionalna novinska agencija NZPA zatvara u srijedu svoja vrata, nakon 131 godinu rada, pošto je pala kao najnovija žrtva krize što pogađa pisane medije u okružju koje je zbog interneta doživjelo korjenite promjene.

New Zealand Press Association (NZPA) osnovan je 1880. pod nazivom United Press Association, a ime je promijenio 1942.

Na svom vrhuncu - u drugoj polovici 20. st. - agencija je imala 70 pretplatnika među novozelandskim novinama, s uredima u Londonu, Sydneyju, New Yorku, Washingtonu i Singapuru.

Zadnjih godina, novozelandski pisani mediji prešli su u vlasništvo dvaju najvećih australskih medijskih koncerna, Fairfaxa i APN-a News and Media, rekao je Kevin Norquay, glavni urednik. Medijski koncerni masovno ulažu u internet i NZPA im sve manje treba, budući da njihovi novinari već pokrivaju teme koje nudi agencija, dodaje Norquay.

Četrdesetak novinara agencije okupit će se u srijedu navečer u njezinu sjedištu u Wellingtonu, nakon objave posljednje vijesti.

Fairfax, APN News and media i australska novinska agencija AAP ojačat će svoju mrežu na Novom Zelandu nakon zatvaranja NZPA-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙