FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Filmski festival u Rimu otvara Bessonov film "The Lady"

ZAGREB, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Šesti Rimski filmski festival, koji ove godine traje od 27. listopada do 4. studenoga, otvorit će film francuskoga redatelja Luca Bessona "The Lady", najavljeno je na internetskim stranicama Festivala.

Film, koji će biti prikazan izvan konkurencije, govori o životu mianmarske oporbene čelnice i aktivistice, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1991. Aung San Suu Kyi, koju u filmu glumi malezijska glumica Michelle Yeoh.

Film će na festivalu doživjeti europsku premijeru kojoj će, prema riječima organizatora, prisustvovati sam Besson i glavni glumci David Thewlis i Yeohova, kojoj su mianmarske vlasti zabranile ulazak u državu.

"Sretan sam i počašćen što je ovaj film izabran da otvori festival", kazao je Besson, redatelj filmova "Leon" (1994.) i "Peti element" (1997.).

Njega je, kako je rekao, za ovaj film nadahnula životna priča Suu Kyi, koja je Nobelovu nagradu za mir dobila za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima a zbog svojeg aktivizma od posljednje 21 godine života, 15 provela u kućnom pritvoru.

Nakon što se uključila u lokalnu politiku, Aung San Suu Kyi je smještena u kućni pritvor, odakle je prvi put puštena 1995. Tamo je ponovno završila 2000. da bi, uz jedan manji prekid, iz kućnog pritvora konačno bila puštena u studenome 2010., nakon čega je izjavila da će surađivati s mianmarskom vojnom huntom u svrhu ukidanja sankcija njezinoj zemlji.

Film prati i njezinu vezu s mužem, piscem Michaelom Arisom, koji je živio u Londonu i kojemu je bio zabranjen ulazak u Mianmar. Umro je 1999. godine. a da se nisu vidjeli.

Kako je najavljeno na internetskim stranicama Festivala, u Rimu će se, uz Bessona, pojaviti i glavna glumica Michelle Yeoh, kojoj je zbog uloge u filmu zabranjen ulaz u Mianmar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙