FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: počeo Film Forum Festival

ZADAR, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Hrvatskom premijerom filma "Drvo života" (Tree Of Life), redatelja Terrencea Malicka, ovogodišnjega canneskog pobjednika, večeras je na ostacima starog rimskog foruma, a današnjoj Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru otvoren drugi Film Forum Festival Zadar.

"Ovo je mladi festival, još se razvijamo i isprobavamo što publika voli i koje programe, uz glavni, voli pogledati. Želimo da Zadar postane mjesto u kojem će se okupljati struka - producenti, urednici i distributeri i dogovarati poslove", rekao je otvarajući festival direktor Sergej Stanojkovski.

Počasni savjetnik festivala, dvostruki oskarovac i poznati holivudski producent Branko Lustig istaknuo je kako ovaj festival prikazuje trenutačno najbolje filmove u Europi, te da je film "Drvo života" izvanredan film. Također je pozdravio donošenje novoga zakona o filmu prema kojemu će ubuduće svi filmovi snimljeni u Hrvatskoj od države dobivati financijsku pomoć u iznosu od 20 posto od ukupnih troškova.

Inače, 2. izdanje "Film Forum Zadar" festivala održava se do 30. kolovoza, a donosi brojne filmske poslastice, premijere, svjetski poznate goste i niz popratnih događanja.

U filmu "Tree Of Life" glumi Brad Pitt, a festival zatvara novi filmski hit Woodyja Allena "Ponoć u Parizu". Oba filma su na festivalu izvan konkurencije, a ujedno su i hrvatske premijere.

U glavnom programu bit će prikazano 10 filmova o globalnoj krizi koja se diljem svijeta manifestira na različite načine. Među njima su film "Paper birds" španjolske redateljske zvijezde Emilia Aragona, "Le Havre" u režiji Akija Kaurismakija, "Loverboy" rumunjskog redatelja Catalina Mitulescua, "Lea i Darija" hrvatskog redatelja Branka Ivande.

U popratnom dijelu festivala bit će prikazano 10 dokumentarnih filmova, te brojni kratki filmovi, a ovogodišnja novost je Scream program zamišljen kao koprodukcijski forum filmske industrije za žanrovski film u Europi. Također će biti održana i dva popratna Tribute programa – Tribute to Bigas Luna i Tribute to Amos Gitai.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙