FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: Predsjednici HDZ-ova pozvali na dogovor

MOSTAR, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990. Božo Ljubić uputili su u petak poziv za sastanak vodećim bošnjačkim i srpskim strankama koji bi se održao početkom rujna kako bi se konačno postigao dogovor o izboru novoga državnog vijeća ministara koje nije ustrojeno gotovo jedanaest mjeseci od izbora u toj zemlji.

U pozivu upućenog čelnicima SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmanu Tihiću, Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miloradu Dodiku i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladenu Bosiću, navodi se da je poziv usmjeren kako bi započelo "rješavanje duboke institucionalne i političke krize te približavanje BiH Europskoj uniji".

U zajedničkom pozivu dvaju HDZ-a, koji je proslijeđen medijima, predlaže se da se praktično prvi zajednički sastanak održi 5. rujna u zgradi Hrvatske demokratske zajednice BiH u Mostaru.

Predsjednici dvaju HDZ-a izrazili su očekivanje da će pozvane stranke podržati ovu inicijativu te se odazvati pozivu, ali su i izrazili spremnost sudjelovati u razgovorima koji bi vodili dogovoru o vijeću ministara.

Do sada su se vodili gotovo isključivo bilateralni razgovori, a sastanak u Mostaru bio bi prvi na kojemu bi sudjelovale ključne stranke u državnom parlamentu.

Glavni prijepor oko imenovanja novog vijeća ministara leži u zahtjevu većinski bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i SDA da imenuju jednog hrvatskog ministra te da dobiju još četiri ministarska resora. Tome se protive vodeće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990. te srpske stranke SNSD i SDS.

Europska unija poziva političare u BiH da se što prije dogovore o novom vijeću ministara, ističući da je to jedan od uvjeta da zemlja do kraja godine bude u stanju podnijeti zahtjev za kandidaturu za članstvo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙