FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvati i Bošnjaci dogovorili vlast u HNŽ-u

MOSTAR, 5. kolovoza 2011. (Hina) - Čelnici hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, Socijaldemokratske partije BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) postigli su u petak u Mostaru dogovor oko uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) više od deset mjeseci nakon izbora u toj zemlji, objavili su sudionici nakon sastanka.

Dva HDZ-a će pripasti mjesto premijera HNŽ-a i pet hrvatskih ministarskih pozicija dok će većinskim bošnjačkim strankama SDP-u i SDA pripasti po tri ministarska mjesta, rekao je nakon sastanka kandidat za mandatara za sastav Vlade Denis Lasić. Po njegovim riječima SDA će ponuditi kandidata za mjesto predsjednika županijske skupštine.

Usuglašeno je da se sjednica Skupštine HNŽ-a održi između 22. i 25. kolovoza, na kojoj će se izabrati vodstvo skupštine i predložiti mandatar županijske vlade. Pa ipak vlada će se u ovoj županiji izabrati usporedno s izvršnom vlasti u središnjoj Bosni sukladno dogovoru čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića.

"Usuglasili smo se oko izbora vlasti u županiji, no sačekat ćemo na dogovor u središnjoj Bosni", rekao je član predsjedništva HDZ-a 1990. Josip Merdžo.

Iako je bio najavljen, danas nije održan sastanak predstavnika četiriju stranaka HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SDP-a i SDA u Travniku oko uspostave nove županijske vlasti u središnjoj Bosni nakon što je visoki međunarodni predstavnik ocijenio nelegalnom vladu što ju je eliminirajući ključne hrvatske stranke uspostavio blok stranaka okupljenih oko bošnjačkog SDP-a BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙