FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u svijetu hirovito trgovanje, na domaćem tržištu mirno

ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - I dok se na inozemnim burzama očekuje nastavak hirovitog trgovanja, na Zagrebačkoj je burzi i danas vjerojatna stagnacija indeksa, jer nema vijesti koje bi potaknule veći investicijski zamah.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,02 posto, na 1.985 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,13 posto, na 1.074 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 16,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego dan prije.

Najveći promet, 4,6 milijuna kuna, ostvaren je jučer dionicom Končar Elektroindustrije, pri čemu joj je cijena skočila 3,2 posto, na 580 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, 2,4 milijuna kuna, a cijena joj se zadržala na 242 kune.

„Nema ni vijesti ni pokazatelja iz domaćeg gospodarstva koji bi potaknuli zamah na domaćem tržištu dionica, stoga i danas očekujem stagnaciju indeksa i niske volumene trgovanja“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

I dok je domaće tržište proteklih dana stagniralo, uz nevelik obujam trgovanja, na Wall Streetu su cijene dionica jučer skočile više od 3 posto jer su nove naznake usporavanja rasta američkog gospodarstva učvrstile nadu ulagača da će središnja banka uvesti nove poticajne mjere.

Dow Jones indeks porastao je 2,97 posto, dok je S&P 500 skočio 3,43, a Nasdaq indeks 4,29 posto.

No, jutros su na azijskim burzama, nakon početnog rasta, cijena dionica pale, jer je ulagače pokolebalo Moody'sovo smanjenje kreditnog rejtinga Japana s Aa2 na Aa3.

Na europskim se burzama, pak, jutros trguje oprezno.

„Nastavlja se vrlo hirovito trgovanje na svjetskim burzama. Čim cijene dionica porastu tri-četiri posto, investitori se okreću realizaciju dobitaka zbog neizvjesnih gospodarskih izgleda. Daljnji smjer kretanja na inozemnim burzama ovisit će o vijestima koje će pristizati tijekom dana, dok se ključne smjernice očekuju od nastupa predsjednika američkog Feda Bena Bernankea u petak“, navodi Bošković.

U petak u Jackson Holeu počinje godišnji sastanak američke središnje banke, a prije godinu dana upravo je na tom skupu Bernanke najavio novu rundu kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnju državnih obveznica, što je potaknulo snažan rast cijena dionica.

Bošković ne očekuje da će Bernanke najaviti treći krug mjera kvantitativnog popuštanja monetarne politike, unatoč sve očitijem usporavanju rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

„Ne očekujem da će Bernanke najaviti još jednu rundu popuštanja monetarne politike jer ni druga runda mjera, čija je primjena istekla u lipnju, nije znatnije utjecala na američko gospodarstvo, osim što je spustila vrijednost dolara“, ocjenjuje Bošković.

Nove smjernice danas će investitorima dati njemački Ifo indeks poslovne optimističnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙