FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: tržište nema snage pratiti rast svjetskih burzi

ZAGREB, 23. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, a ne potiče ih ni znatan rast cijena dionica na europskim burzama.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,1 posto, na 1.986 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,1 posto, na 1.074 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 3,2 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer, kada je u cijelom dan ostvareno samo 8,2 milijuna, što je jedan od najmanjih dnevnih prometa ove godine.

„U nedostatku domaćih vijesti koje bi potaknule ulagače, Crobexi danas stagniraju, a promet je mršav. Domaće tržište nema snage pratiti rast cijena dionica na svjetskim burzama“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffesen Consultingu.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros skočile više od 1 posto jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci o industrijskoj aktivnosti u Njemačkoj i Kini, što je ublažilo strahovanja od oštrog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Oko podneva su londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili na dobitku između 1,3 i 1,9 posto.

Američki terminski indeksi u plusu su, pak, više od 1,5 posto, što najavljuje znatan rast cijena u današnjem trgovanju na Wall Streetu.

Na Zagrebačkoj burzi, međutim, i dalje vlada ljetna letargija. Na listu milijunašica do podneva se uvrstila samo povlaštena dionica Adris grupe. Uz promet od 1,1 milijun kuna, cijena joj je pala 1,4 posto, na 210 kuna.

Većini ostalih dionica cijene su porasle. Dionica HT-a poskupila je 1,2 posto, ali uz promet od samo 640 tisuća kuna.

Znatnije je, oko 3 posto, poskupila dionica Đuro Đaković Holdinga, uz promet od oko 200 tisuća kuna. Uz sličan promet, cijena dionice Petrokemije porasla je 1,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙