FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u plusu, promet mršav

ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Nakon oštrog pada krajem prošloga tjedna, na Zagrebačkoj su burzi cijene dionica danas porasle, što se ponajviše zahvaljuje dobrom raspoloženju na svjetskim tržištima, no promet je mršav.

Crobex indeks porastao je do podneva oko 0,3 posto, na 1.985 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,15 posto, na 1.073 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

„Likvidnost je dosta skromna, no cijene su dionica u plusu, što je posljedica prelijevanja pozitivnog raspoloženja ulagača na europskim burzama, gdje su indeksi, nakon oštrog pada proteklih tjedana, jutros u plusu“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank.

Na europskim burzama danas vlada nešto bolje raspoloženje nego proteklih tjedana, kada su cijene dionica oštro pale zbog strahovanja ulagača od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu i širenja dužničke krize u eurozoni.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su oko podneva na dobitku između 0,6 i 1,5 posto. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju završetku građanskog rata u Libiji, što bi stabiliziralo opskrbu svjetskih tržišta naftom iz te zemlje.

Porasle su i cijene dionica u defanzivnim sektorima, kao što je farmaceutski, koji u slučaju nove recesije ne bi trebali pretrpjeti takve gubitke kao ostali sektori koji više ovise o gospodarskim ciklusima.

Na Zagrebačkoj se burzi, pak, na listu milijunašica do podneva uvrstila samo dionica PBZ-a. Uz promet od oko 1,1 milijun kuna, cijena dionice te banke porasla je za 0,9 posto, na 545 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 830 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 0,9 posto, na 240,36 kuna.

Na listu najvećih dobitnica uvrstile su se, s rastom cijene za više od 5 posto, dionice Petrokemije i IGH. No, uz mršav promet od svega oko 200 tisuća kuna.

I većini drugih dionica cijene su danas porasle, a najveći pad među likvidnijim izdanjima zabilježila je dionica Uljanik plovidbe, 2,2 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙