FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se nesigurno trgovanje, u fokusu svjetske burze

ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nesigurno trgovanje, a u nedostatku domaćih vijesti ulagači će ponajviše pratiti zbivanja na svjetskim tržištima, koja su pod pritiskom zbog mogućeg izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu i širenja dužničke krize u eurozoni.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 3 danas očekuje pad Crobexa, a 5 stagnaciju.

Crobex indeks potonuo je prošloga tjedna 2,82 posto, na 1.978 bodova, dok je Crobex10 pao 2,46 posto, na 1.072 boda. To su njihove najniže razine od sredine prosinca prošle godine.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna svega 52,4 milijuna kuna, što je za 226 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„Negativno raspoloženje sa svjetskih tržišta prelilo se prošloga tjedna i na domaće tržište. Zbog nedostatka domaćih makroekonomskih vijesti, ulagači su ponajviše pratili zbivanja na svjetskim tržištima, pa je to glavni razlog oštrog tjednog pada Crobexa“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Početkom prošloga tjedna činilo se da su se svjetska tržišta smirila, no u četvrtak ih je zapljusnuo novi val loših vijesti, pa su burzovni indeks pali i četvrti tjedan zaredom.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 4 posto, dok je S&P 500 potonuo 4,7, a Nasdaq indeks 6,6 posto. I na europskim su burzama cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 5,3 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo čak 8,6 posto.

„To je ponajviše posljedica strahovanja ulagača od nove recesije. Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, sve više analitičara smanjuje procjene rasta najvećih svjetskih gospodarstava. Analitičari Morgan Stanleya poručili su da su SAD i europska gospodarstva 'opasno blizu recesiji', zbog dužničke krize u eurozoni i slabosti američkog gospodarstva“, kaže Perić.

Ni ovoga tjedna Perić ne očekuje značajnije promjene.

„Očekujem da će ulagači i dalje pozorno pratiti zbivanja na svjetskim burzama, a na Wall Streetu bi i ovog tjedna trgovanje moglo biti vrlo nestabilno trgovanje jer posljednji makroekonomski podaci nisu odagnali strah ulagača od nove recesije u američkom gospodarstvu, a nema ni napretka u rješavanju dužničke krize u eurozoni“, kaže Perić.

Dodaje da će u fokusu ulagača ovoga tjedna biti i niz makroekonomskih podataka koji će upotpuniti mozaik situacije u američkom gospodarstvu. Ako i ti podaci, kao i mnogi u zadnje vrijeme, budu slabiji od očekivanja, to će ojačati strahovanja ulagača od nove recesije, pa bi cijene dionica mogle dodatno pasti.

„Domaći ulagači također će dobiti značajne smjernice s makroekonomskog područja jer će ovoga tjedna biti objavljena dva značajna podatka. U utorak će Državni zavod za statistiku objaviti podatak o stopi nezaposlenosti u srpnju, dok će u petak biti objavljena prva procjena bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju. Za danas, pak, očekujem stagnaciju Crobex indeksa“, zaključuje Žaran Perić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙