FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad dobiti Telekom Austrije

FRANKFURT, 17. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Austrijska telekomunikacijska grupa Telekom Austria izvijestila je u srijedu o padu dobiti u drugom tromjesečju i snizila je prognozu za cijelu godinu zbog pada vrijednosti bjeloruske rublje.

U razdoblju od travnja do kraja lipnja dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 380,9 milijuna eura, što je 8,6 posto manje nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali 5,1 posto na 1,11 milijardi eura.

Prihodi i temeljna dobit grupe (EBITDA) pali su zbog regulatornih mjera, izazovne makroekonomske situacije i žestoke konkurencije, ističe TA u priopćenju.

Kako bi popravila slabije rezultate, grupa je kupila telekomunikacijske kompanije na Balkanu i u Bjelorusiji, želeći iskoristiti ta brzorastuća tržišta, ali je taj motor rasta počeo trokirati s obzirom na gospodarsku krizu i nije se u potpunosti oporavio.

Pritom u TA naglašavaju da je na poslovanje grupe u Bjelorusiji utjecao pad vrijednosti tamošnje valute bjeloruske rublje za 54 posto.

Na drugim tržištima grupa koja je djelomično u vlasništvu austrijske države priopćila je da je zabilježila rast broja pretplatnika.

Grupa sada u ovoj godini cilja na temeljnu dobit od 1,55 milijardi eura i prihode od 4,5 milijardi eura. Ranije je za ovu godinu prognozirala stagnaciju EBITDA i prihoda na prošlogodišnjoj razini od 1,6 milijardi odnosno 4,6 milijardi eura.

Kapitalna potrošnja grupe smanjila se u drugom tromjesečju za 2,1 posto na 156,7 milijuna eura, ponajprije zbog nižih ulaganja u Bjelorusiji i Hrvatskoj, navodi se u prioćenju. Tako je kapitalna potrošnja u Hrvatskoj smanjena u drugom tromjesečju za 48,3 posto na 8,8 milijuna eura dok je u Bjelorusiji smanjena za 57,2 posto na 4,4 milijuna eura.

Do kraja 2010. Telekom Austria imao je više od 22 milijuna klijenata u osam zemalja srednje i jugoistočne Europe, koje čine tržište sa 41 milijun stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙