FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nema poticaja ni iz svijeta, ni iz domaćeg poslovnog sektora

ZAGREB, 29. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj bi burzi danas moglo prevladati negativno raspoloženje jer na svjetskim burzama cijene dionica oštro padaju, a ni financijska izvješća domaćih kompanija nisu poticajna.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 6 očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,28 posto, na 2.160 bodova, a Crobex10 0,18 posto, na 1.156 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 13,9 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,8 milijuna kuna, uz blagi pad cijene od 0,07 posto, na 251,98 kuna.

„Na domaćem tržištu danas bi moglo prevladati negativno raspoloženje među ulagačima, ponajviše zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama, no ni financijska izvješća domaćih kompanija ne daju nam razloga za optimizam“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Jutros je T-HT izvijestio da je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci zabilježio pad prihoda za 4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,883 milijardi kuna, te rast neto dobiti za 0,7 posto, na 828 milijuna. Isključi li se doprinos Combisa, prihodi su bili manji za 6,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni konsolidirani troškovi redovnog poslovanja prije amortizacije smanjeni su za 2,4 posto na 2,342 milijarde kuna. Manji troškovi redovnog poslovanja ostvareni su u prvom redu zahvaljujući provedbi brojnih inicijativa za rigoroznu kontrolu troškova.

„Rezultati T-HT-a uglavnom su u sladu s očekivanjima. Većina kompanija koja je do sada objavila svoje polugodišnje rezultate izvijestila je o padu prihoda, dok su profitabilnost uspjele održati zahvaljujući rezanju troškova“, ističe Bešević Vlajo.

Petrokemija je, pak, izvijestila da je u prvom polugodištu ostvarila dobit od 81,1 milijun kuna, dok je u istom razdoblju lani poslovala s gubitkom od 47 milijuna kuna.

Među kompanijama s likvidnijim izdanjima koje su za danas najavile objavu poslovnih rezultata su Podravka, Jadranski naftovod i Ina.

A u nešto većem fokusu investitora mogla bi se naći dionica Podravke, nakon što je jučer mađarska OTP banka pozvala koprivničku kompaniju da plati 11,58 milijuna eura, što prema obračunu te banke predstavlja konačnu razliku u cijeni nakon završetka transakcije prodaje paketa od 10,65 posto dionica Podravke založenih kod OTP banke.

S obzirom na dosadašnje izvršene rezervacije, koprivnička kompanija morat će dodatno rezervirati oko 20 milijuna kuna na teret rezultata 2011. godine.

Od makroekonomskih objava, Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u lipnju. Zahvaljujući obnovi zaliha uoči početka središnje turističke sezone, šest makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u lipnju industrija ojačala za 1,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon što je u svibnju oslabila 0,4 posto.

A sa svjetskih tržište stižu negativni signali. Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer nema pomaka u rješavanju dužničke krize SAD-a.

Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica jutros također pale, a negativno je na tržišta utjecala i najava agencije Moody's da bi mogla sniziti kreditni rejting Španjolske.

„Velika neizvjesnost u pogledu postizanja kompromisa u Washingtonu o daljnjem zaduživanju vlade danas će pritiskati tržišta. Investitori sa slabijim živcima povlače se s tržišta dionica. Prilično je neodgovorno dosadašnje ponašanje političke elite u SAD-u, jer izgleda da ne uzimaju u obzir posljedice koje bi nepostizanje dogovora moglo imati na financijska tržišta u svijetu. Dodatno, najava Moody'sa da razmatra kreditni rejting Španjolske ponovno potpiruje strah investitora od dužničke krize u eurozoni“, navodi Bešević.

Kako dodaje, nove smjernice investitorima danas će dati podaci o američkom bruto domaćem proizvodu za drugo tromjesečje ove godine.

„Bude li i podatak o američkom BDP-u ispod očekivanja, tržište bi moglo biti pod dodatnim pritiskom prodaja“, zaključuje Bešević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙