FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

NEW YORK - Agencija Fitch Ratings objavila je u utorak da je potvrdila važeći najviši američki kreditni rejting AAA, uz stabilnu prognozu. "Potvrda američkog rejtinga 'AAA' odražava činjenicu da su ključne uporišne točke iznimnog boniteta Sjedinjenih Država i dalje netaknute: riječ je o vodećoj ulozi SAD-a u svjetskom financijskom sustavu i o fleksibilnom, diversificiranom i bogatom gospodarstvu koje predstavlja bazu za prihode", stoji u priopćenju Fitcha. "Monetarna i tečajna fleksibilnost dodatno povećavaju sposobnost gospodarstva da apsorbira 'šokove' i da im se prilagodi", napominju u Fitchu. Agencija je ipak upozorila da SAD zaostaje za ostalim zemljama s najvišim kreditnim rejtingom 'AAA' na području fiskalne politike i da mora pokazati opipljive rezultate u nastojanjima da smanji proračunski manjak. U Fitchu najavljuju da će krajem studenog ponovno razmotriti fiskalne procjene, dok će srednjoročna prognoza gospodarskog rasta biti razmotrena do kraja godine.

BERLIN - Njemačka kreće u potragu za domaćim privatnim ulagačima koji bi bili spremni kupiti dio Daimlerovog udjela u EADS-u i sačuvati njemački utjecaj u toj europskoj zrakoplovnoj grupi, kazali su izvori u njemačkoj vladajućoj koaliciji. Vladin je prioritet pronalaženje jednog ili više domaćih ulagača, bilo u industrijskim, bilo u financijskim krugovima, koji bi kupili 7,5 posto udjela u EADS-u i sačuvali njemački utjecaj u krovnom koncernu proizvođača zrakoplova Airbus. Daimler je vlasnik 15 posto udjela u EADS-u i ima glasačka prava za dodatnih 7,5 posto dionica u vlasništvu konzorcija financijskih investitora. Francuska vlada i francuska medijska grupa Lagarder zajedno su vlasnici 22,5 posto EADS-a. Ako se ne nađe kupac, dionice bi mogle biti prodane državnoj banci KfW. Toj se opciji protive pojedini visoko rangirani članovi vladajuće koalicije, jer žele izbjeći svaku mogućnost ubrizgavanja njemačkog proračunskog novca u EADS.

STOCKHOLM - Dužnosnici švedske Vlade izjavili su da će zbog međunarodne dužničke krize sniziti prognozu gospodarskog rasta i odgoditi planirano smanjenje poreza. Na konferenciji za novinstvo premijer Frederik Reinfeldt istaknuo je da će sniženje poreza na osobni dohodak, planirano za kraj godine, biti odgođeno kako bi se osigurala stabilnost javnih financija. Sniženje bi moglo biti odgođeno i do 2014., dodao je premijer. Ministar financija Anders Borg najavio je pak znatno nižu prognozu od trenutno procijenjenog 4-postotnoga gospodarskog rasta u ovoj godini. Rekao je također da očekuje proračunski višak, ali je upozorio da će gospodarstvo pritisnuti "golema neizvjesnost" na financijskim tržištima.

ŽENEVA - Najskuplji gradovi na svijetu su Oslo, Zuerich i Ženeva, po drugom izdanju istraživanja švicarske banke UBS pod nazivom "Cijene i plaće - kupovna moć u svijetu". Po istraživanju, najmanje skupi gradovi su Bombay, Manilla i New Delhi. Podaci se temelje na košarici od 122 proizvoda i usluga, bez stanarine, a odnose se na 73 grada u svijetu. Pariz je skuplji od Londona, a New York je na 14. mjestu, navodi UBS. Kada je riječ o plaćama, na prvom mjestu je Zuerich, a slijedi ga Ženeva. New York je na sedmom mjestu, London na 22., a Pariz na 24. mjestu. Plaće u Zuerichu, Sydneyju i Luxembourgu omogućuju najveću kupovnu moć. UBS istraživanje objavljuje svake tri godine, a svake ga godine revidira. Zadnje detaljno ispitivanje provedeno je 2009. godine. Gradovi u Hrvatskoj nisu obuhvaćeni istraživanjem UBS-a.

LONDON - Cijena barela sirove nafte pala je na londonskom tržištu budući da su zabrinutost vezana za globalni gospodarski rast i jači dolar prigušili apetit ulagača za rizičnom imovinom. Cijena barela sirove nafte u Londonu pala je za 1,40 dolara na 108,51 dolara. Na američkom je tržištu bila u minusu 1,24 dolara i iznosila je 86,64 dolara. Fokus tržišta zadržao se na dužničkoj krizi u eurozoni uoči sastanka francuskog predsjednika Nicolas Sarkozya i njemačke kancelarke Angele Merkel. "Sve su oči usmjerene na današnji europski susret, pa tržišta obilježavaju nagli skokovi kretanja i kolebanja cijena", kazao je David Morrison iz tvrtke GFT Global. "Nafta reagira na slabost eura, snagu dolara i ulagači općenito pokazuju nesklonost riziku". Trgovci su u ponedjeljak kazali da curenje nafte na polju Royal Dutch Shella u Sjevernom moru po svemu sudeći neće značajnije utjecati na opskrbu tržišta u Londonu. Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 104,78 dolara, što znači da je bila 97 centi viša nego na kraju prošlog tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙